Ajax kan als eerste de 'UEFA-5' winnen; Amsterdammers grootste kaartenpakkers

Ajax kan als eerste de 'UEFA-5' winnen; Amsterdammers grootste kaartenpakkers

19-05-2017 17:00
28

Met nog vijf dagen te gaan tot de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United wordt de spanning ook door de UEFA al flink opgebouwd. De bond kwam vrijdag met een hoop feitjes over de eindstrijd waarvan VoetbalPrimeur de leukste op een rij zet.

Ajax productiever dan United
Ajax heeft deze Europa League méér doelpunten gemaakt dan Manchester United, maar heeft er ook meer tegengekregen: 24 goals voor en 15 goals tegen, tegenover 23 goals voor en 8 goals tegen voor Manchester United.

Wedden

Meer odds

Ajax al zes Europese uitwedstrijden zonder zege
Ajax heeft al zes Europa wedstrijden op rij buiten Amsterdam niet gewonnen. Drie keer verloren de Amsterdammers en drie keer speelden ze gelijk. De finale in Stockholm speelt Ajax officieel thuis, maar dus wel buitenshuis.

Beide clubs niet sterk in penaltyreeksen
Met Manchester United dat een patent heeft op gelijke spelen dit seizoen is het niet ondenkbaar dat de Europa League-finale op penalty's gaat uitdraaien. Beide ploegen hebben in hun Europese verleden niet bewezen geweldige penaltyreeksen af te kunnen werken. Ajax verloor vier van zijn vijf strafschoppenreeksen in Europa, Manchester United twee van de drie.

Ajax
V 4-2 Steaua (2012/13 UEFA Europa League)
V 4-2 Juventus (1995/96 UEFA Champions League finale)
W 4-3 Grêmio (1995 Europese Zuid/Amerikaanse Cup)
V 4-2 Bohemians Praha (1984/85 UEFA Cup)
V 5-3 Levski (1975/76 UEFA Cup)

Manchester United
W 6-5 Chelsea FC (2007/08 UEFA Champions League finale)
V 4-3 FC Torpedo Moskva (1992/93 UEFA Cup)
V 5-4 Videoton FC (1984/85 UEFA Cup)

Winnaar is de oudste coach
Of José Mourinho de Europa League nu wint of Peter Bosz, de winnende coach zal de oudste trainer zijn die de Europa League wint. Momenteel is Rafael Benitez de oudste, hij won in 2013 met Chelsea de Europa League met een leeftijd van 53 jaar en 21 dagen. Bosz is 53 jaar en 184 dagen op de dag van de finale, Mourinho 54 jaar en 118 dagen.

Mourinho wint altijd
José Mourinho heeft in zijn lange trainerscarrière drie grote Europese finales gespeeld en drie keer stapte hij als winnaar van het veld. Met 2003 won hij met FC Porto de UEFA Cup en een jaar later met dezelfde club de Champions League. In 2010 won hij de Champions League met Internazionale. Bosz coachte nog geen Europese finale. Mourinho speelde als coach van Real Madrid ook vijf keer tegen Ajax. Hij won alle vijf de keer.

De Ligt kan jongste winnaar worden
Mocht Ajax de titel winnen, dan is Matthijs de Ligt (17) als hij speelt de jongste winnaar van de Europa League ooit. Nu is dat nog Eduardo Salvia, die op zijn negentiende met Atlético Madrid de Europa League pakte in 2010.

Nederland het vijfde land in de finale
Nederland is het vijfde land dat een team levert aan de Europa League-finale. Spanje was met Atlético Madrid, Athletic Bilbao en Sevilla het vaakst actief in de eindstrijd. Namens Engeland deden Manchester United, Chelsea, Liverpool en Fulham mee in de finale. Portugal leverde FC Porto, Braga en Benfica en Dnipro Dnipropetrovsk deed namens Oekraïne mee.

Ajax kan de UEFA-5 winnen
Ajax kan de eerste club worden die zowel de Europa Cup I, de Europa Cup II, de Champions League, de UEFA Cup én de Europa League wint. Momenteel heeft FC Porto de UEFA Cup, de Europa League, de Champions League en de Europa Cup op zijn naam staan, maar de Portugezen wonnen nooit de Europa Cup II, zoals Ajax wel deed.

Ajax maakt meeste overtredingen en pakt meeste kaarten
Met 236 overtredingen, 45 gele kaarten en 4 rode kaarten is Ajax de ploeg met de meeste overtredingen en kaarten in de Europa League. Manchester United maakte 176 overtredingen, pakte 21 keer geel en twee keer rood.


Traoré debuteerde onder Mourinho
Bertrand Traoré wordt dit seizoen door Ajax gehuurd van Chelsea, waar hij in 2015 debuteerde onder José Mourinho in het Champions League-duel met Maccabi Tel-Aviv.

Bekenden voor Ajax
Manchester United en Ajax speelden in het seizoen 2011/2012 al tegen elkaar in de Europa League en huidige spelers Ashley Young, Phil Jones, Chris Smalling en David de Gea kwamen in die duels in actie. Paul Pogba zat, voordat hij naar Juventus ging, toen op de bank.