Bayern geeft titel glans tijdens Robben-show en afscheid Alonso en Lahm

20-05-2017 17:44
6

Phillip Lahm en Xabi Alonso hebben hun loopbaan besloten met een 4-1 overwinning van Bayern München op SC Freiburg. Arjen Robben was van doorslaggevend belang aan de zijde van de kampioen met een goal en twee assists.

In de Allianz Arena stond het laatste competitieduel van het seizoen in het teken van Alonso en Lahm, die van tevoren in het zonnetje werden gezet. De al voor de aftrap emotionele Lahm werd bovendien opgenomen in de Bayern Hall of Fame.

Robben zette het afscheid van de twee routiniers al snel luister bij door op kenmerkende wijze de bal in de verre hoek te krullen. Robben en Joshua Kimmich misten in het vervolg kansen op de 2-0, terwijl Robert Lewandowski er niet in slaagde de topscorerstitel veilig te stellen. Ook in de tweede helft regende het kansen. Robben raakte de lat, maar in de 73e minuut stond hij alsnog aan de basis van een treffer. Na breedleggen van de vleugelspits scoorde Arturo Vidal.

Freiburg kwam via Petersen nog wel terug tot 2-1, waardoor het toch nog even spannend werd. In de slotfase ging alle aandacht uit naar Alonso en Lahm, die een emotionele publiekswissel kregen. Franck Ribéry zette nog de 3-1 op het scorebord door binnen te glijden op aangeven van Robben. Het slotakkoord was voor Kimmich. Enig smetje was voor Lewandowski, die de topscorerstitel aan Pierre-Emerick Aubameyang moet laten.

De goaltjesdief uit Gabon leidde Borussia Dortmund naar een 4-3 zege op Werder Bremen. Nadat de bezoekers op voorsprong waren gekomen, stelden Marco Reus en Aubameyang nog voor rust orde op zaken. Vooral de 1-2 was van grote klasse. In de tweede helft kwam Bremen al snel op 2-2 en via Max Kruse werd het zelfs 2-3. Een kwartier voor tijd verzilverde Reus echter een door hem zelf versierde penalty en ook Aubameyang mocht nog vanaf de stip aanleggen. Hij tekende voor zijn 31e van het seizoen en pakte daarmee de topscorerstitel.

De 29-jarige trainer Julian Nagelsmann leverde een bijzondere prestatie door met 1899 Hoffenheim de vierde plaats in de Bundesliga te veroveren. Hij speelde met 0-0 gelijk tegen FC Augsburg. RB Leipzig was al zeker van de tweede plaats en bekroonde het seizoen met een 2-2 gelijkspel bij Eintracht Frankfurt.