Finalestress en stille Disco Dolly: zeven conclusies na Ajax - Manchester United

Finalestress en stille Disco Dolly: zeven conclusies na Ajax - Manchester United

24-05-2017 23:00
30

De Europa League is een prooi voor Manchester United. De Engelsen waren woensdag een maatje te groot voor Ajax, dat amper kansen kreeg. VoetbalPrimeur zat op de perstribune van de Friends Arena en trekt conclusies.

Wout Stravers
STOCKHOLM

Finalestress
Peter Bosz zei op de persconferentie van dinsdag dat hij zijn spelers naar de dokter zou sturen als ze geen zenuwen zouden voelen. Het leek er in de openingsfase echter op dat het er een beetje te veel waren. Ajax had totaal geen rust, leverde de bal vaak dom in en werd op felheid afgetroefd.

Schöne vastgezet
Waar Ajax normaliter kan opbouwen via de 'zes', liep dat woensdag anders. Lasse Schöne werd bij balbezet direct vastgezet door Marouane Fellaini, waardoor naar alternatieven gezocht moest worden. Een niet onbelangrijk detail: Mourinho had een blauwe muur voor de United-goal opgetrokken - en daar wist Ajax geen raad mee.

Pogbalicious
Nee, zijn goal zal niet de boeken ingaan als mooiste van Pogba. Wat vooral indruk maakte, was zijn spel. Als een veldheer bewoog hij zich over het veld van de Friends Arena. Klaassen is normaal een van de beste 'pressers' van Ajax, maar werd nu simpelweg op kwaliteit uitgespeeld.

Geen Disco Dolly
Veel woorden - logisch ook - over Dolberg in aanloop naar de finale. Maar tegen Daley Blind en Chris Smalling kreeg de Deen geen poot aan de grond. Niet helemáál zijn fout, want hoeveel ballen kreeg hij? Maar toch, áls er een spaarzaam moment was dat Younes of Traoré door kwamen, had Dolberg veel beter moeten anticiperen. Veelzeggend: voor rust had hij slechts tien balcontacten (waaronder de aftrap). Het was niet zijn dag.

Colombiaanse nonchalance
Sanchez kan een beest zijn, dat heeft hij vaak genoeg laten zien. Maar hij was voor rust nonchalant. Heel nonchalant. Bijna leidde dat tot een grotere achterstand, maar Rashford kreeg de bal na getreuzel van Sanchez net niet mee. Wat daarnaast opviel: in balbezit wist Sanchez zich geen raad met de United-muur. Het gevolg: veel foute inspeelpasses.

De Ligt top
Er waren ook absoluut Ajacieden die goed stonden te spelen. Matthijs de Ligt was geweldig, Joël Veltman - vaak bekritiseerd - deed het prima tegen Mkhitaryan en Bertrand Traoré was bij vlagen ongrijpbaar op de flank. Ook Ziyech bracht voor rust tempo op het Amsterdamse middenveld, al zakte hij in de tweede helft wat weg.

Trots
Ja, toch ook wel Amsterdamse trots na een Europees seizoen waarin de club weer Europees op de kaart kwam te staan. De pijnlijke conclusie is echter ook dat Ajax zich volgend seizoen wéér via de voorronde van de Champions League moet zien te kwalificeren én dat de zomervakantie dus wat korter duurt. Hoe dan ook: het debuutseizoen van Bosz zullen veel Ajax-fans zich om positieve redenen nog jaren blijven herinneren.