'KNVB komt amateurteams tegemoet met aparte competitie voor Jong-elftallen'

'KNVB komt amateurteams tegemoet met aparte competitie voor Jong-elftallen'

22-06-2017 11:03
12

De KNVB moet zich in allerlei bochten wringen om alle beloftenteams een plek te geven in de Nederlandse voetbalpiramide. Voor het seizoen 2017/2018 hebben zich meer profclubs met een Jong-team aangemeld dan de voetbalbond van tevoren voorzien had.

Amateurclubs uit de Tweede en Derde Divisie maakten bezwaar tegen de massale instroom van beloftenteams, maar de KNVB heeft volgens Voetbal International nu voor een compromis gezorgd. De tien nieuw aangemelde beloftenteams starten niet meteen in de Tweede en Derde Divisie, maar werken volgend seizoen een onderlinge competitie af. De twee beste teams promoveren vervolgens naar de hoofdklasse, waar ze de plek in nemen van de twee laagst geklasseerde Jong-elftallen.

De KNVB wil de komende jaren vasthouden aan een maximum van vier beloftenploegen per competitie. In de Jupiler League wordt dit quotum net gehaald, met de aanwezigheid van Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht. In de twee Derde Divisies (zaterdag- en zondagcompetitie, red.) zijn momenteel zes Jong-elftallen actief, terwijl Jong Sparta het enige beloftenteam is in de Tweede Divisie.