Crisis bij ADO compleet: Den Haag trekt handen van club af en geeft aandeel terug

Crisis bij ADO compleet: Den Haag trekt handen van club af en geeft aandeel terug

22-06-2017 15:14
95

De crisis bij ADO Den Haag heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De gemeente Den Haag trekt haar handen af van de club door het prioriteitsaandeel terug te geven.

Dat maakte wethouder Tom de Bruijn donderdag volgens het Algemeen Dagblad en Omroep West bekend. De gemeente heeft geen trek meer in de chaos die bij de Eredivisie-club heerst rond de begroting. Die werd door de club ingediend bij de KNVB zonder de handtekening van De Bruijn, namens de gemeente 'de politieke waakhond' van de club. De gemeente had daarvoor al zes conceptbegrotingen van ADO afgekeurd. 'De zesde begroting was gebaseerd op drijfzand', stelt De Bruijn in een brief.

Eerder vertrokken ook al commissarissen Wim Deetman en Martin Jol omdat zij niet in belangrijke besluiten betrokken werden. De gemeente kreeg het gouden aandeel in ruil voor noodsteun in 2007. Door deze constructie had Den Haag altijd een stem in de besluiten die bij de club werden genomen. Door het aandeel terug te geven aan ADO krijgt de Chinese eigenaar Hui Wang vrijwel alle macht in handen. Of, zoals De Bruijn stelt, ADO kan nu verder 'onder de vlag' van het bedrijf van Wang, UVS.