Steenrijke Ronaldo op eenzame Serie A-hoogte: volop profijt van Beckham Law

Steenrijke Ronaldo op eenzame Serie A-hoogte: volop profijt van Beckham Law

29-04-2020 18:00 Laatste update: 15-03-2020 12:36
25

Cristiano Ronaldo heeft ooit laten doorschemeren dat hij zo lang mogelijk wil blijven voetballen, misschien wel tot zijn veertigste. Voor het geld hoeft hij dat absoluut niet te doen: de vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar blijft de miljoenen binnenharken en is ook na zijn voetbalpensioen verzekerd van een bovenmodaal inkomen. VoetbalPrimeur ontleedt zijn inkomsten.

In 2018 besloot hij om Real Madrid na negen jaar vaarwel te zeggen: Juventus werd zijn nieuwe werkgever. Ronaldo zal het nooit hardop zeggen, maar wellicht had een en ander te maken met het relatief gunstige belastingklimaat in Italië, nadat hij jarenlang overhoop lag met de Spaanse fiscus.

Cristiano Ronaldo – inkomsten in 2019 
Per jaar: 98 miljoen euro 
Per maand: 8,2 miljoen euro 
Per week: 1,9 miljoen euro 
Per dag: 268 duizend euro 
Per minuut: 186 euro 
Per seconde: 3,11 euro

Salaris
Qua nettosalaris staat Ronaldo op eenzame hoogte in de Serie A: 31 miljoen euro mag hij jaarlijks bijschrijven na aftrek van belastingen. Ter vergelijking: Internazionale-rivalen Romelu Lukaku en Christian Eriksen en ploeggenoten als Matthijs de Ligt, Adrien Rabiot, Gonzalo Higuaín schommelen rond de tien miljoen euro. Bovenop die 31 miljoen komt bovendien nog een veelvoud aan bonussen.

Zowel de Portugese superster als zijn club kan profiteren van de recentelijk ingevoerde Italiaanse wet, die is ingevoerd om meer expats aan te trekken: niet-Italianen die minstens twee jaar achter elkaar in Italië komen werken, hoeven relatief weinig belasting af te dragen. Volgens de nog geldende wetgeving toen Ronaldo in Italië tekende, moest 43 procent van het brutosalaris aan de fiscus afgedragen worden: Ronaldo houdt voorlopig dus 31 miljoen euro over van zijn brutosalaris van 54,3 miljoen.

Als de vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar in aanmerking komt voor de nieuwe belastingregel, komt het percentage echter op 22 procent te liggen: Juventus hoeft dus minder miljoenen af te dragen en Ronaldo mag aanspraak maken een hoger nettosalaris. Dit puntje zal ongetwijfeld ter sprake komen bij eventuele besprekingen over een nieuw contract...

Deze fiscale maatregel werd eerder in Spanje ingevoerd en gaat sindsdien als de Beckham Law door het leven. Onder meer David Beckham profiteerde als speler van Real Madrid van het gunstige belastingklimaat voor vermogende niet-Spaanse expats. In 2010 – vlak nadat Ronaldo in navolging van Beckham van Manchester United naar De Koninklijke was vertrokken – werd de wet echter aangepast: alleen werknemers met een jaarsalaris onder de zes ton konden profiteren. Ronaldo viel – het zal ongetwijfeld niet veel gescheeld hebben – net buiten deze categorie en was vervolgens jarenlang in de slag met de Spaanse justitie wegens belastingontduiking.

Sponsors
Bovenop zijn salaris komen zijn commerciële inkomsten. Ronaldo kijkt namelijk niet op een sponsortje meer of minder, blijkt uit de lachwekkende video die hij opnam voor het Aziatische bedrijf Shopee. Nadat hij in het najaar van 2018 betrokken raakte bij een verkrachtingszaak, verwijderde EA Sports hem van de FIFA-covers. Ronaldo heeft echter nog meer dan voldoende sponsors over.

Nike, DAZN, Herbalife, MTG, Clear en Altice behoren tot het gezelschap van bedrijven dat gepromoot wordt door de Portugese superster. Vooral zijn samenwerking met Nike – opgestart in 2003 – heeft hem geen windeieren gelegd. In 2016 ondertekende hij een nieuw contract, dat hem in tien jaar tijd 162 miljoen euro zou opleveren, aangevuld met bonussen voor bijvoorbeeld het winnen van de Ballon d'Or, onthulde Football Leaks al. Ook na het voetbalpensioen van Ronaldo zullen beide partijen elkaar trouw blijven. Ronaldo's Nike-inkomsten zouden dus zomaar eens door de grens van 1 miljard (!) heen kunnen gaan.

Social
Ook qua social media boert Ronaldo meer dan uitstekend. Eind januari bereikte hij een mooie mijlpaal: zijn Instagram-account was het eerste aller tijden dat de 200 miljoen volgers aantikte, afgezien van het account van Instagram zelf. Ariana Grande en Dwayne 'The Rock' Johnson (177 en 174 miljoen) moeten het antwoord schuldig blijven en inmiddels is Ronaldos's jacht op de 300 miljoen alweer ingezet. Daarnaast kan hij beschikken over 123 miljoen Facebook-likers en 83 miljoen Twitter-volgers.

Ronaldo's social media generen dus een bovengemiddeld bereik en zijn sponsoren profiteren er gretig van. Volgens zakenblad Forbes levert één enkele gesponsorde Instagram-post Ronaldo een bedrag van bijna negen ton op en ligt de oogst op jaarbasis boven de veertig miljoen euro. Zijn volgers zien dus regelmatig 'betaald partnerschap'-posts voorbijkomen, voor onder meer Nike, Clear en Università eCampus.

Eigen branding
Ook zijn eigen CR7-imperium krijgt volop aandacht op de sociale kanalen van de Portugees. In geboortestad Funchal en Lissabon staan al hotels die zijn naam dragen: Manchester, Madrid, New York, Parijs en Marrakech zullen spoedig volgen. Daarnaast heeft hij onder meer een eigen ondergoed-, parfum-, schoenen- en zonnebrillenlijn onder de noemer CR7.

Uitgaven
Bij het leven van een multimiljonair horen natuurlijk bijbehorende uitgaven: zo bezit Ronaldo de duurste Rolex aller tijden, penthouses in Turijn, Lissabon en New York en een indrukwekkend wagenpark, bestaande uit onder meer een Aston Martin DB9, een Bentley GT Speed, een Bugatti Veyron en een Lamborghini Aventador LP 700-4.

De superster heeft echter oog voor de wereld om zich heen. In 2015 werd hij zelfs uitgeroepen tot 's werelds meest inspirerende sportpersoonlijkheid op sociaal-maatschappelijk gebied, mede doordat hij bijdroeg aan onderzoek tegen kanker en meebetaalde aan een dure hersenoperatie van een tienjarige fan.