De Feyenoord XI van dit moment: Rotterdammers leveren in na eerste transfers

De Feyenoord XI van dit moment: Rotterdammers leveren in na eerste transfers

28-06-2017 11:30
90

Met het aantrekken van Jean-Paul Boëtius en de aanstaande komst van Kevin Diks haalt Feyenoord directe vervangers voor de spelers die tot nu toe zijn vertrokken. Maar is dat genoeg om de landstitel te verdedigen en tegelijkertijd volgend seizoen in de Champions League mee te doen om overwintering?

Nu de voorbereidingen van de Eredivisie-clubs langzaam weer beginnen en de selecties zover het kan rondgemaakt worden, zijn er nog veel vraagtekens bij Feyenoord. Is dit de koers die technisch directeur Martin van Geel heeft ingezet of heeft de beleidsman nog een verrassing in petto? Tot zover zijn de transferactiviteiten niet heel indrukwekkend: de productieve Eljero Elia wordt vervangen door Boëtius, die al twee jaar worstelt, en Diks moet Rick Karsdorp doen vergeten.

Wedden

Meer odds

Al is het sterk de vraag of Feyenoord in Diks wel de directe Karsdorp-vervanger ziet. De Rotterdamse selectie herbergt een uitstekende rechtsback die nog jong is en bovendien uit de jeugd komt: Bart Nieuwkoop. Bij momenten liet hij in het kampioensjaar al zien een betrouwbare, stabiele kracht te zijn. Door Diks van Fiorentina te huren (met een optie tot koop) kan Feyenoord ook inzetten op het doorschuiven van Nieuwkoop, met Diks als goedkoop en waardig alternatief achter de hand, mocht het niet uitpakken met Nieuwkoop zoals verwacht. Bovendien speelt Feyenoord zeker in het eerste halfjaar een groot aantal wedstrijden, die zowel Diks als Nieuwkoop niet allemaal zal spelen.

Boëtius lijkt in ieder geval wel als directe vervanger van Elia te zijn gehaald. Het is een gok van Feyenoord om een speler die het al een paar jaar niet heeft laten zien als basisklant aan te trekken. Dat kan goed uitpakken, maar stelt 'The Comeback Kid' teleur, dan moet de club met veel poppetjes gaan schuiven om de linksbuitenpositie goed in te vullen. Een extra opties op de vleugels zou Feyenoord veel ademruimte geven.

Het zal ook afhangen van wat de plannen met Sofyan Amrabat zijn. Telt Feyenoord drie tot vier miljoen euro voor de FC Utrecht-middenvelder neer, dan zal hij echt niet alleen als back-up voor de bank gehaald worden. Blijven Tonny Vilhena en Karim El Ahmadi, dan moet Amrabat ook ingepast worden en dat kan eventueel door Toornstra (als extra optie) naar een van de vleugels door te schuiven.

Ervan uitgaande dat er geen andere vertrekkers zijn en Steven Berghuis langer bij Feyenoord blijft – Feyenoord wil hem, Berghuis wil Feyenoord en Watford lijkt geen grootse plannen met hem te hebben – ziet de vermoedelijke basisopstelling van de Rotterdammers van volgend seizoen er op dit moment zo uit:

Het zal de Feyenoord-fans zorgen baren dat met een loodzwaar seizoen op komst er nog geen kwalitatieve impuls is gegeven aan de selectie. Tot nog toe is er vooral sprake van het aantrekken van opvangnetten, die kunnen verrassen maar op het eerste oog geen aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van het vorige seizoen. En dat terwijl de groepsfase van de Champions League eraan komt, en de concurrentie in de strijd om de landstitel zich flink aan het versterken is.

Aan de andere kant: vorig jaar toverde Van Geel volledig uit het niets de Deense topschutter Nicolai Jörgensen uit zijn hoge hoed. En zie hoe dat heeft uitgepakt…