Van Basten in de bres voor videoarbiter na woede Chili: 'Je helpt 99,9 procent'

Van Basten in de bres voor videoarbiter na woede Chili: 'Je helpt 99,9 procent'

29-06-2017 09:40
19

De videoscheidsrechter speelde tijdens de Confederations Cup al meermaals een negatieve hoofdrol. Volgens Marco van Basten heeft het vooral tijd nodig. De voormalig topspits vindt niet dat er gekeken moet worden naar uitzonderingen.

Ook na Chili – Portugal (0-0) was er discussie over de videoarbiter, die dit keer besloot juist niet in te grijpen. In de slotfase wees scheidsrechter Alireza Faghani de Chileense penaltyclaims van de hand. Op de beelden was echter duidelijk te zien dat de Portugese verdediger José Fonte op de voet van de Chileen Francisco Silva ging staan.

Van Basten begrijpt dat deze uitzonderingen voer voor discussie zijn over de videoarbiter. "Je helpt 99,9 procent, maar die ene keer zal je net zien dat er een hele discussie komt", vertelde hij in gesprek met de NOS. "Als je van de duizend gevallen 995 keer goed zit, dan moet je daar naar kijken en niet naar die één of twee uitzonderingen, vind ik."

Van Basten is bij de FIFA mede verantwoordelijk voor vernieuwingen. Hij erkent dat de communicatie tussen de arbiters beter moet. "Allerlei scheidsrechters hebben er pas voor het toernooi voor het eerst mee geoefend. Dat maakt het niet makkelijk."