Piepjonge Ajax- en Feyenoord-vertrekkers: hun prestaties in buitenlandse top

Piepjonge Ajax- en Feyenoord-vertrekkers: hun prestaties in buitenlandse top

05-07-2017 17:30
37

Manchester City, Manchester United en RB Leipzig wilden hem hebben, maar Daishawn Redan koos er deze week voor om Ajax te verruilen voor Chelsea. Het zestienjarige toptalent is zéker niet het eerst toptalent dat Nederland op jonge leeftijd verlaat voor een avontuur in het buitenland. Hoe doen zij het?

Ajax deed er het afgelopen jaar alles aan om Redan te overtuigen van een langer verblijf in Amsterdam, maar ondanks meerdere gesprekken tekende hij zijn eerste profcontract bij Chelsea. Hij gaat in Londen een klap meer verdienen, maar weet zich ook verzekerd van een onzekere toekomst. Tim Krul, Nathan Aké, Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma zijn wat dat betreft succesverhalen, maar wie heeft het nog over Jordy Brouwer, Vincent van den Berg en Christian Gandu? VoetbalPrimeur zoekt uit hoe de toptalenten die in de afgelopen jaren huis en haard achterlieten het nu doen.

Donyell Malen (19 januari 1999 - Arsenal)
Het eerste toptalent op onze lijst. In de zomer van 2015 verliet hij Ajax voor Arsenal, waar hij in korte tijd is uitgegroeid tot één van de talentvolste spelers in de jeugdopleiding. De achttienjarige aanvaller staat bekend om zijn snelheid en neusje voor de goal. Afgelopen seizoen maakte Malen veertien doelpunten in dertig optredens voor O18, O21 en O23. Opvallend genoeg scoort Malen váker in wedstrijden met hogere jeugdteams. Op Arsenal-fora wordt hij gezien als the next big thing, precies zoals Arsène Wenger het graag ziet. Het compliment van agent Mino Raiola komt dan ook niet uit de lucht vallen.

Javairo Dilrosun (22 juni 1998 - Manchester City)
Op zestienjarige leeftijd verliet Dilrosun de jeugdopleiding van Ajax voor die van Manchester City. De achttienjarige buitenspeler hoopt zo snel mogelijk zijn debuut te maken in het eerste elftal van The Citizens, al blijkt dat nog een heidens karwei: de afgelopen seizoen brak alleen Kelechi Iheanacho door, al kan hij ook zelden tot nooit rekenen op een basisplaats. Aan Dilrosun om dat te veranderen. De talentvolle aanvaller vertrok twee jaar geleden, omdat hij van Ajax geen profcontract kreeg aangeboden. Bij Manchester City is hij normaliter basisspeler in de O23.

Mink Peeters (28 mei 1998 - Real Madrid)
De zoon van Sjonnies-bassist Geert Peeters speelt sinds 2014 in de opleiding van Real Madrid, dat hem overnam van Ajax. Met de O19, onder leiding van Guti, kegelde hij afgelopen seizoen Ajax uit de Youth League, maar een heel gelukkig seizoen kende hij door blessureleed niet. Ondanks vermeende interesse van PSV en NEC lijkt Peeters ook volgend seizoen 'gewoon' in Madrid te voetballen: Real heeft plannen om de negentienjarige aanvaller volgend seizoen in Castilla, het tweede team, neer te zetten. Zijn contract loopt medio 2018 af.

Juan Familia-Castillo (13 januari 2000 - Chelsea)
Sinds 2016 draagt Familia-Castillo het shirt van Chelsea, dat hem losweekte uit de Ajax-opleiding. Zelf noemt de veelzijdige linkspoot zichzelf één van de uitblinkers bij O18, maar wie naar zijn statistieken kijkt ziet dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Doorbreken in de hoofdmacht van Chelsea is lastig, zo niet onmogelijk en vooralsnog moet Familia-Castillo knokken voor elke speelminuut. Volgend seizoen hoopt de vleugelverdediger aansluiting te vinden bij Chelsea O23.

Tahith Chong (4 december 1999 - Manchester United)
De zeventienjarige aanvaller verruilde vorig jaar Feyenoord voor Manchester United. Na een flitsende start in de O18 staat Chong stil in zijn ontwikkeling door een zware knieblessure, waar hij inmiddels aan is geopereerd. Het is de vraag wat Manchester United met hem van plan is als Chong weer fit is. In principe mag de linksbuiten nog bij O18 voetballen, maar ook 'promotie' naar O21 ligt in het verschiet. Voor hem wordt het zaak om voetballend net zo op te gaan vallen als met zijn haardos.

Rodney Kongolo (9 januari 1998 - Manchester City)
Het jongere broertje van AS Monaco-aanwinst Terence Kongolo speelt bij Manchester City samen met generatiegenoot Dilrosun. De aanvoerder van de O23 valt op met zijn 'steady performances' op het middenveld en staat er goed op binnen de opleiding. De kans is groot dat hij, voordat hij serieus mag ruiken aan een debuut in de City-hoofdmacht, wordt verhuurd. In dat kader droomt Kongolo van een terugkeer bij Feyenoord, de club die hij in 2014 verliet. Ook NAC Breda wordt genoemd. Bij City kwam hij tot vier doelpunten en twee assists in twintig wedstrijden.

Timothy Fosu-Mensah (2 januari 1998 - Manchester United)
De vaandeldrager van zijn generatie, want hij is de enige uit dit rijtje dat al meerdere wedstrijden in de Premier League speelde. Waar de negentienjarige verdediger onder Louis van Gaal haast een vaste waarde was, deed José Mourinho afgelopen seizoen slechts elf keer een beroep op Fosu-Mensah. Het feit dat hij niet verhuurd mag worden, zegt echter ook wat over zijn status. Nu is het wachten op een definitieve doorbraak van de jeugdinternational, die sinds 2014 bij Manchester United. Ajax was (weer) de 'verkopende' partij.