Ten Hag heeft keuzes te over: zó gaat het nieuwe FC Utrecht eruitzien

Ten Hag heeft keuzes te over: zó gaat het nieuwe FC Utrecht eruitzien

11-07-2017 15:15
45

FC Utrecht dendert door op de transfermarkt. De Domstedelingen moeten er dit seizoen door de Europese kwalificatie vroeg staan en dat is terug te zien in het beleid. Hoe gaat het nieuwe FC Utrecht eruitzien?

De ploeg van trainer Erik ten Hag wil afrekenen met de reputatie van de Nederlandse play-offwinnaars van de laatste jaren. Telkens kwam het Europese avontuur vroeg ten einde. Met de aankopen van de afgelopen weken staat er in de Galgenwaard echter een uitstekende ploeg. Ten Hag heeft, zo is inmiddels wel duidelijk, echt wat te kiezen.

Het doel
Op doel is de keuze voor de trainer misschien wel het makkelijkst. David Jensen heeft zich vorig seizoen tot perfecte opvolger van Robbin Ruiter ontpopt. Hij is de vaste eerste doelman en moet de van FC Twente overgenomen Nick Marsman achter zich zien te houden.

De defensie
In de verdediging stikt het al van de lastige keuzes voor Ten Hag. Gezien de prestaties van vorig seizoen mag Giovanni Troupée uitgaan van een basisplaats als rechtsachter. Als rechter centrale verdediger zal Dario Dumic komen te staan, maar wie staat hem bij? Willem Janssen deed het vorig seizoen uitstekend op die positie. Omdat het op het middenveld dringen is, ligt het voor de hand dat hij opnieuw achterin komt te staan.

En dan Urby Emanuelson, een speler die multi-inzetbaar is. Voor de diverse tactische varianten die Ten Hag vorig seizoen in de ploeg heeft geslepen is hij zéér bruikbaar. Als linksachter, maar mogelijk ook in een rol als linkermiddenvelder. Als Ten Hag Emanuelson vooral als middenvelder ziet, kan Robin van der Meer 'zijn' positie als linksback innemen. De verdedigers die in dat geval buiten de boot vallen? Sain Klaiber, Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin en Jeff Hardeveld.

Amrabat-vertrek opgevangen
Op het middenveld is het, ondanks het vertrek van Sofyan Amrabat, dringen geblazen. Rico Strieder stond er voor zijn blessure geweldig op bij Ten Hag, maar de Duitser is revaliderend van een zware blessure. Wout Brama heeft zich sinds zijn afwezigheid als een prima vervanger ontpopt. Zolang Yassin Ayoub bij Utrecht speelt, lijkt hij zeker van een basisplaats. Sander van de Streek moet goals aan het Utrechtse middenrif toevoegen en Zakaria Labyad is de man die de twee spitsen perfect kan bedienen.

Haller-erfenis
De twee aanvallers zullen, afgaande op de voorbereiding, waarschijnlijk aankopen Cyriel Dessers en Simon Makienok worden. Daarachter staat een flink aantal talenten te trappelen. Gyrano Kerk, Bilal Ould-Chikh (ook als middenvelder) en Patrick Joosten zorgen ervoor dat Ten Hag alle posities dubbel bezet heeft.

De conclusie
Met nog bijna twee maanden te gaan op de transfermarkt kan FC Utrecht absoluut nog spelers kwijtraken, maar vooralsnog kan geconcludeerd worden dat de leiding van de Domstedelingen zijn zaakjes uitstekend op orde heeft.

De bankzitters: Marsman, Klaiber, Van der Maarel, Leeuwin, Braafheid, Van der Meer, Hardeveld, Strieder, David, Joosten, Ould-Chikh, Kerk

N.B. Het gaat hier om de ideale elf, blessures van dit moment niet meegerekend