Big spender Mourinho bouwt aan bizar brede selectie: kampioen worden nu een must

Big spender Mourinho bouwt aan bizar brede selectie: kampioen worden nu een must

13-07-2017 14:30
26

Ruim 300 miljoen euro gaf-ie al uit aan nieuwe spelers sinds zijn aanstelling in mei 2016. Ook deze zomer krijgt José Mourinho weer een vrijbrief om de vette bankrekening van Manchester United te plunderen. Vorig seizoen leverde het drie hoofdprijzen op. Nu is niets minder dan de landstitel een absolute must.

Ook al voegde United het Community Shield, de League Cup én de Europa League-bokaal toe aan de imposante prijzenkast, toch knaagde het bij het merendeel van de fans van The Red Devils: geen moment speelde hun club afgelopen seizoen een serieuze rol in de Engelse titelstrijd. En dat terwijl The Special One Mourinho 185 miljoen euro mocht investeren in aankopen. United eindigde op een teleurstellende zesde plaats, liefst 24 punten achter kampioen Chelsea. Er werden slechts 54 goals gemaakt in 38 competitieduels. Ter vergelijking: nummer negen Bournemouth scoorde 55 keer. 

Zoals zo vaak in de voetballerij lijkt nóg meer geld uitgeven nu de oplossing te zijn. Een jaar geleden verpulverde Mourinho het wereldrecord door 115 miljoen op te hoesten voor Paul Pogba. Deze maand tikte United 85 miljoen af voor de Belgische goalgetter Romelu Lukaku. Eerder werd de Zweedse stopper Victor Lindelöf losgeweekt bij Benfica. Prijskaartje: 35 miljoen. Mourinho krijgt wederom alle medewerking van de clubleiding van het steenrijke United, maar ook hij zal beseffen dat zijn exorbitante spendeergedrag voor nóg meer druk zorgt. Faalt de succescoach komend seizoen opnieuw in de Premier League, dan krijgt hij en hij alleen de rekening gepresenteerd. 

De koopwoede is overigens nog lang niet gestild op Old Trafford. Een nieuwe controleur én een extra vleugelaanvaller staan nog op het boodschappenlijstje van Mourinho. Chelsea weigerde mee te werken aan een transfer van Nemanja Matic en nu de rivaal uit Londen zelf aan de haal gaat met Tiémoué Bakayoko (AS Monaco), is het vizier volledig gericht op Tottenham Hotspur-speler Eric Dier. Spurs wil minstens zestig miljoen ontvangen voor hem. 

Perisic en Zlatan
Internazionale-ster Ivan Perisic wordt al maanden gelinkt aan United. Mourinho zou hoogstpersoonlijk naar Italië en – eerder – naar Kroatië zijn afgereisd om de buitenspeler te overtuigen van een vertrek naar Engeland. Perisic (28) wil zelf dolgraag verkassen, maar Inter ligt vooralsnog dwars. Er zal ongeveer vijftig miljoen euro moeten worden betaald voor de international. In de rentree van Zlatan Ibrahimovic zit wél schot. Het contract van de zwaargeblesseerde Zweed werd aanvankelijk niet verlengd, maar omdat Ibrahimovic mogelijk in oktober weer inzetbaar is, durven Mourinho en co. het volgens Britse media toch weer aan met de topscorer van vorig seizoen. 

Mochten Dier, Perisic en Ibrahimovic inderdaad aansluiten, dan krijgt de Europa League-winnaar een verbluffend brede selectie. Er zijn twee topteams te smeden van het spelersmateriaal dat Mourinho voor handen heeft. Sergio Romero, Ashley Young, Phil Jones, Marcos Rojo, Chris Smalling, Luke Shaw, Timothy Fosu-Mensah, Matteo Darmian, Michael Carrick, Juan Mata, Marouane Fellaini, Jesse Lingard, Marcus Rashford, Henrikh Mkhitaryan en Ibrahimovic ontbreken in dit dreamteam dat Mourinho mogelijk na 1 september kan formeren. 

Lindelöf moet met Eric Bailly - een jaar geleden ook al voor 38 miljoen aangetrokken - een ijzersterk duo gaan vormen in de achterhoede. Daley Blind zal waarschijnlijk de voorkeur krijgen boven Shaw, in wie Mourinho niet al te veel vertrouwen lijkt te hebben. Antonio Valencia maakt het kwartet compleet. Pogba moet zijn torenhoge prijskaartje komend seizoen definitief gaan inlossen. De duurste speler ter wereld liet het afgelopen jaar te vaak afweten. De tactisch sterke Herrera en Dier zullen het vuile werk opknappen voor de Fransman.

Martial - die aan AS Roma wordt gelinkt - moet aan de bak om de concurrentiestrijd te winnen van Lingard, Rashford, Mkhitaryan en Mata. Mourinho worstelde afgelopen seizoen met de situatie van Wayne Rooney. Het United-icoon oogde uitgeblust en kwam niet uit de verf. Van dat probleem is The Special One verlost, nu Rooney is teruggekeerd naar zijn oude liefde Everton. De concurrentiestrijd tussen mega-aankoop Lukaku en Ibrahimovic wordt interessant. Stelt Mourinho ze mogelijk samen op of durft hij het aan om naast Zlatan op de bank plaats te nemen?