Felle strijd in PSV-pikorde: Ik ga de concurrentiestrijd aan met de jongens

Felle strijd in PSV-pikorde: "Ik ga de concurrentiestrijd aan met de jongens"

15-07-2017 06:30
26

Waar Jürgen Locadia en zéker Luuk de Jong dit seizoen de druk om te presteren als een blok aan het been hebben hangen, geldt dat niet voor Sam Lammers. De twintigjarige spits van PSV heeft geen haast. Dat verraadt de frivoliteit waarmee Lammers zich presenteert tijdens het trainingskamp in het zuiden van Zwitserland. Hoe kan het ook anders? De omstandigheden zijn ideaal.

Emile van de Sande
BAGNES

Het is goed toeven voor PSV. De selectie van Phillip Cocu met aanhang verblijft in Verbier. Dagelijks dalen de PSV’ers in gondels zo'n zevenhonderd meter af, naar het idyllische Bagnes. Daar volgt een wandeltocht van enkele minuten, alvorens de spelers het veld van het plaatselijke FC Bagnes betreden.

Lammers haakte vorig seizoen aan bij de hoofdmacht van PSV. Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat, wil hij écht de concurrentiestrijd aangaan met De Jong en Locadia. Aan geschikte voorbeelden ontbreekt het de talentvolle aanvaller van PSV niet. Lammers, afgelopen seizoen goed voor zeventien doelpunten in de Jupiler League, wordt bijgestaan door onder meer Luc Nilis en, sinds deze zomer, ook Ruud van Nistelrooy. Samen goed voor meer dan vijfhonderd doelpunten, waarvan een slordige tweehonderd goals in het PSV-shirt.

"Als spits kan je eigenlijk geen betere mensen om je heen hebben", realiseert Lammers zich in gesprek met VoetbalPrimeur. Hij maakt gretig gebruik van de volop aanwezige expertise. "Ik leer elke dag veel van ze, bijvoorbeeld tijdens afwerkoefeningen. Ik probeer alles in me op te nemen."

Tekst gaat verder onder foto

Van Nistelrooy fungeert pas sinds kort als parttime spitsentrainer bij PSV 1. Van de kat uit de boom kijken is echter geen sprake: de voormalig doelpuntenmachine van onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid is dagelijks druk in de weer met de spitsen van PSV. "Hij weet natuurlijk heel goed hoe het is om als jonge spits bij PSV te spelen. Hij kan zich dus goed in mij verplaatsen. Hij kijkt naar situaties in het veld en naar wat ik dan beter kan doen. Daar praten we samen over."

Ook de aanwezigheid van Nilis is voor Lammers een groot welbehagen. "Met Luc Nilis praat ik ook veel, ik ken hem al jaren. Ik heb een goede band met Luc. Ik leer veel van beide mannen. Ik probeer zoveel mogelijk naar ze te luisteren en in me op te nemen wat ze me vertellen."

Tekst gaat verder onder foto

Met de tips en tricks van twee grootmeesters hoopt Lammers een volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. De geboren Tilburger kent zijn plek in de selectie: hij moet gaan jagen op De Jong en Locadia. "Op dit moment zijn dat de spitsen die voor mij staan in de pikorde", weet hij. De diversiteit in soorten spitsen maakt de keuze voor trainer Phillip Cocu in ieder geval niet makkelijker.

"We zijn alle drie verschillende type spitsen. Mijn kwaliteiten liggen vooral bij het meevoetballende aspect. Zo hebben Luuk en Jürgen ook hun eigen kwaliteiten. Het zijn hoe dan ook twee hele goede spitsen, ook van hun leer ik veel. Dat hoop ik te blijven doen. Ik praat veel met ze, ik heb met beide jongens een goede band. Als spits kan je je goed in een andere spits verplaatsen, dus het is nuttig om daar over te praten."

Lammers kent zijn plek, maar is ook strijdvaardig. Na een goed seizoen bij Jong PSV wil hij niet zomaar genoegen nemen met een seizoen op de bank bij het eerste elftal. Wat hij exact mag verwachten, weet Lammers nog niet. "We zitten in de voorbereiding, dus niets is zeker. Maar ik moet gewoon mijn best gaan doen om speelminuten te maken in het eerste. Ik ga de concurrentiestrijd aan met de jongens."