Kongolo reageert uitgebreid en voor het eerst: We hielden het expres stil

Kongolo reageert uitgebreid en voor het eerst: "We hielden het expres stil"

16-07-2017 09:30
60

De overstap van Terence Kongolo naar AS Monaco kwam als een donderslag bij heldere hemel. Begin juli raakte Feyenoord Kongolo plots kwijt aan Monaco, dat zich in Zwitserland voorbereidt op het nieuwe seizoen. VoetbalPrimeur sprak daar met Kongolo over zijn transfer naar de kampioen van Frankrijk.

Emile van de Sande
MARTIGNY

Kongolo, toevallig ook geboren in Zwitserland (Freiburg), mocht ruim tien minuten spelen in het oefenduel tussen Monaco en Stoke City. Na afloop loopt hij de mixed-zone van Stade d’Octodure in. Hij vertelt over de eerste weken bij zijn nieuwe club. "Ik heb het naar mijn zin hier. Het is een leuke groep, vol met talenten. Ik ben hier warm onthaald", aldus Kongolo tegenover VoetbalPrimeur.

Tekst gaat verder onder tweet

Tegen het eind van de middag op 3 juli kwamen de eerste berichten over een transfer van Kongolo naar Monaco naar buiten. Twee uur later, iets na 18.00 uur, communiceerde Feyenoord dat de overstap van de verdediger rond was. "Voor de buitenwereld kwam dit als een verrassing, maar we waren er al een tijdje mee bezig. We hebben het binnen de groep weten te houden, we hielden het expres stil voor de buitenwereld."

Als vanzelfsprekend was Kongolo gevleid door de interesse van de Europese grootmacht. Toch moet er dan nog een hoop gebeuren eer de transfer kan plaatsvinden. "Je denkt niet meteen: dat ga ik doen. Je kijkt ook naar andere dingen, zoals de sportieve plannen van de club. Ik zei dus niet meteen ja", legt Kongolo uit.

Ondanks dat de 23-jarige verdediger een goed seizoen achter de rug had met Feyenoord, dacht hij niet meteen aan een transfer. "Ik heb een jaar goed gepresteerd, zowel persoonlijk als met het team. Maar ik dacht na afgelopen seizoen niet per se: ik wil nu een volgende stap maken. Ik dacht wel: als er een goede club komt, kan ik erover nadenken. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik weg zou gaan."

Dat gebeurde wel en dus gaat hij niet met Feyenoord de Champions League in. Maar: "AS Monaco gaat ook Champions League spelen, het is een hele grote club. Ze hebben de Ligue 1 gewonnen en gaan de Champions League in, dus het is een mooie stap. Maar het is toch wel jammer dat ik niet met Feyenoord de Champions League inga."

Tekst gaat verder onder foto

Bij Feyenoord draaide Kongolo dienst als linksback, maar zo nu en dan ook als centrale verdediger. Monaco wil die multifunctionaliteit in stand houden. "Ik kan natuurlijk linksback en centraal in de verdediging spelen. Ik ben gehaald als verdediger, niet voor een specifieke positie. Waar de trainer mij nodig heeft, ben ik inzetbaar."

Uiteraard wil hij zich opwerken tot basisspeler, maar de voormalig Feyenoorder wil ook niet te hard van stapel lopen. "Ik wil me gaan ontwikkelen, dat is het belangrijkste. In eerste instantie zal ik me moeten gaan aanpassen in de groep. Daarna zie ik wel wat er gebeurt, qua speeltijd. Tuurlijk wil ik naast mezelf ontwikkelen ook wedstrijden spelen."

"Daarom ga ik m'n best doen op de trainingen, om de coach te laten zien dat ik bij de beste elf hoor. Ik moet mezelf ontwikkelen, dingen leren. Dan komt de rest vanzelf wel. We zitten nu in de voorbereiding, dan is het belangrijk om veel minuten te maken", stelt Kongolo.

Tekst gaat verder onder foto

Bij de Monegasken komt Kongolo terecht in een ploeg met een overvloed aan talent. Zo speelt hij sinds twee weken samen met Kylian Mbappé. De achttienjarige Fransman wordt in verband gebracht met de Europese top en zou binnenkort zomaar de duurste voetballer ooit kunnen worden. "Ja, hij is geweldig, maar er lopen meerdere grote talenten rond hier. Ik kan hier heel veel leren."

Zondag speelt Monaco om 17.00 uur in het zuiden van Zwitserland tegen PSV. Of Kongolo dan meer minuten mag maken dan tegen Stoke City? "We zullen zien wat de plannen van de trainer zijn. Hij heeft over de wedstrijd van morgen (zondag, red.) nog niets gezegd." PSV kan in ieder geval de borst natmaken. "We hebben veel talent in onze ploeg, maar ook genoeg ervaring. Daarin hebben we een mooie mix."