Keeperstekort bij Oranje: Zoet enige zekerheidje, hopen op Hahn, Jurjus en Bizot

Keeperstekort bij Oranje: Zoet enige zekerheidje, hopen op Hahn, Jurjus en Bizot

16-07-2017 12:00
24

Van de doelmannen die de afgelopen jaren onder de lat stonden bij Oranje, heeft er op dit moment eigenlijk maar één een basisplaats bij zijn club. Het zou voor bondscoach Dick Advocaat handig zijn wanneer er snel het nodige verandert binnen het keepersgilde van het Nederlands elftal.

Zowel tegen Ivoorkust als Luxemburg (twee keer 5-0 winst) koos Advocaat in juni voor Jasper Cillessen als nummer één van Nederland. De Kleine Generaal ziet het duidelijk zitten in de keeper van FC Barcelona. Maar hoe lang kun je een speler handhaven die bij zijn werkgever amper aan spelen toekomt? Cillessen deed afgelopen seizoen welgeteld één keer mee in de Primera Division. De inmiddels vertrokken Barça-trainer Luis Enrique gunde hem ook nog wat potjes in de beker en de Champions League.

Het is maar de vraag wat het beleid is van diens opvolger Ernesto Valverde. Misschien kiest hij ongeacht competitie of toernooi wel standaard voor Marc-André ter Stegen, de belangrijkste concurrent van Cillessen. De oud-goalie van Ajax en NEC komt waarschijnlijk zéér snel te weten of hij komend seizoen veel speelminuten krijgt. Zijn naam zingt inmiddels rond bij Crystal Palace. Manager Frank de Boer is op zoek naar een nieuwe keeper. Hij kent Cillessen natuurlijk goed uit hun gezamenlijke periode in Amsterdam.

Ook Jeroen Zoet zou in beeld zijn bij Palace. De PSV-doelman, die al vier jaar eerste keus is in Eindhoven, maakt er geen geheim van dat hij snakt naar een buitenlands avontuur. SSC Napoli werd ook nog even genoemd. Omdat Pepe Reina tóch in Napels lijkt te blijven, kan er door die optie waarschijnlijk een streep. Mocht Zoet net als Cillessen óók op de bank belanden in het buitenland, dan heeft Advocaat er een hoofdpijndossier bij. 

De oudgedienden
Achter Cillessen en Zoet is het sowieso somber gesteld. Neem bijvoorbeeld Michel Vorm. Sinds zijn transfer van Swansea City naar Tottenham Hotspur in 2014 is de inmiddels 33-jarige keeper volledig uit beeld verdwenen bij Oranje. Hij speelde in drie seizoenen slechts een handvol duels. Vorm is vrijwillig de stand-in van Hugo Lloris geworden. Spurs is momenteel bezig met de komst van een nieuwe tweede keeper. Een duidelijk signaal naar Vorm, die dan dus verder keldert in de Londense hiërarchie. Tijd om te vertrekken, elders lekker te spelen en misschien nog wat interlands meepakken?

Maarten Stekelenburg had vier jaar lang geen interland gespeeld toen hij op 7 oktober 2016 weer onder de Oranje-lat stond tijdens het duel met Wit-Rusland. Ronald Koeman haalde de routinier een paar maanden daarvoor naar Everton. Stekelenburg kan komend seizoen wel fluiten naar een basisplaats op Goodison Park. Everton en Koeman betaalden vorige maand een recordbedrag - ruim dertig miljoen euro - voor de talentvolle Jordan Pickford. Stekelenburg (34) mag de bank gaan warmhouden.

Voor Tim Krul wordt het héél belangrijk dat hij deze zomer de juiste keuze maakt. Zijn rol bij Newcastle United is uitgespeeld. Hoewel het contract van Krul op St. James' Park nog een jaar doorloopt, mag de keeper vertrekken. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan Ajax (rampzalig) en AZ (matig). Mocht Krul aan de slag gaan bij een leuke subtopper uit pak 'm beet Duitsland of Frankrijk, dan is er een behoorlijke kans dat Advocaat hem noteert als een serieus alternatief voor Cillessen en/of Zoet. 

De outsiders
Interessant is sowieso om met een schuin oog te kijken naar welke doelmannen er in de komende maanden maanden en jaren zouden kunnen doorstoten naar Oranje. Sergio Padt (boven op de foto naast Cillessen en Zoet) staat er in ieder geval goed op bij de staf van het Nederlands elftal. Hij werd eerder dit jaar voor het eerst geselecteerd. Bij zijn club FC Groningen is Padt verzekerd van een basisplaats. Mocht hij kiezen voor een avontuur over de grens, dan neem dat ook voor hem weer risico's met zich mee. 

Kenneth Vermeer stond in maart 2015 voor de laatste keer in het doel van Oranje. Het kampioensjaar van Feyenoord ging aan zijn neus voorbij vanwege een zware blessure. Trainer Giovanni van Bronckhorst zei onlangs dat Vermeer en Brad Jones beiden kans maken op een basisplaats in De Kuip. Wanneer Jones de conurrentiestrijd wint, zou het ons niet verbazen als Vermeer eieren voor z'n geld kiest en een transferverzoek indient. Warner Hahn is inmiddels uitgeweken naar sc Heerenveen. Voor hem was er in De Kuip sowieso geen toekomst. Heeft Hahn de kwaliteiten om zich te ontwikkelen tot een keeper die goed genoeg is voor Oranje? 

Diezelfde vraag kan gesteld worden over Marco Bizot en Hidde Jurjus. Bizot is de nieuwe nummer één van AZ. Hij staat bekend als een groot keeperstalent. Op 26-jarige leeftijd heeft Bizot nog alle ruimte om zich door te ontwikkelen. Jurjus was eerder uitblinker bij De Graafschap en koos daarna voor het avontuur bij PSV. Vorig seizoen deed hij het aardig in de Jupiler League namens Jong PSV, komend jaar mag-ie aan de bak bij Roda JC.

Jurjus is in Kerkrade de opvolger van Benjamin van Leer. Eigenlijk best jammer dat hij bewust heeft gekozen om bij Ajax op de bank te gaan zitten. In de vorm waarin Van Leer afgelopen seizoen verkeerde namens Roda, was hij best een interessante optie geweest voor Advocaat. Zéker gezien de situaties van al zijn concurrenten.