Harde kritiek op KNVB: 'Duitsland heeft datgene waar het Nederland aan ontbreekt'

Harde kritiek op KNVB: 'Duitsland heeft datgene waar het Nederland aan ontbreekt'

17-07-2017 13:11
38

Andries Jonker heeft harde kritiek geuit op de KNVB. Volgens de trainer van VfL Wolfsburg ontbreekt het de voetbalbond aan een visie en een duidelijk plan voor de toekomst. Om die reden verkeert volgens hem ook het Nederlands elftal in een crisis.

"Louis van Gaal en ik hebben in 2001 het laatste plan opgesteld voor de KNVB. In de vijftien jaren daarna is er niets meer gebeurd", zegt Jonker tegen persbureau DPA. Jonker was destijds jeugdcoördinator bij de KNVB en Van Gaal was bondscoach. De twee werkten vervolgens samen bij FC Barcelona en later Bayern München.

"Duitsland heeft precies datgene waar het in Nederland aan ontbreekt: een plan", stelt Jonker, die in zijn periode bij Bayern veel sprak met Mathias Sammer, die tussen 2006 en 2012 technisch directeur van de DFB was. "Hij wilde de Duitse waarden behouden, maar uit het buitenland aspecten invoeren die het Duitse voetbal zouden verrijken."

"Het duurde even voordat Duitsland de vruchten kon plukken, maar nu functioneert het wel", vervolgt Jonker. Hij doelt onder meer op de winst van de Confederations Cup en de eindzege van Duitsland op het EK onder 21. Bovendien werd Die Mannschaft in 2014 wereldkampioen.