'Nieuwe Ajacied' Richarlison: rel rond rechten, transfersoap en vroege Nike-deal

'Nieuwe Ajacied' Richarlison: rel rond rechten, transfersoap en vroege Nike-deal

20-07-2017 12:10
99

Ajax is dicht bij de komst van Richarlison de Andrade, een twintigjarige sensatie uit Brazilië. Wie is die aanvaller, afkomstig uit Nova Venecia ten noorden van Rio de Janeiro, waar de Amsterdammers twaalf tot vijftien miljoen euro voor gaan betalen? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Rechtenkwestie
Ajax en Fluminense zouden een akkoord over Richarlison naderen, maar de Braziliaanse club is zeker niet de enige partij die een stoel heeft aan de onderhandelingstafel. Fluminense heeft slechts vijftig procent van de rechten in handen, waar het begin 2016 2,3 miljoen euro voor betaalde aan Atlético Mineiro. Het is in Brazilië gebruikelijk dat investeringsmaatschappijen of zaakwaarnemers een deel hebben in de transferrechten.

In het geval van Richarlison is dertig procent van de rechten in het bezit van ondernemer en Braziliaanse superagent Giuliano Bertolucci en de overige twintig procent in het bezit van zakenman Luciano Martins. Dat verklaart ook waarom het financieel noodlijdende Fluminense inzet op de hoofdprijs: de club krijgt ook slechts vijftig procent van de transfersom die de volgende club van Richarlison betaalt.

Overigens leverde de complexe situatie rond Richarlison vorige maand nog een flinke rel op in Brazilië. Een zakenpartner van Martins, Renato Velasco, ontfermde zich over Richarlison na zijn transfer naar Fluminense en trad in de media regelmatig op als de zaakwaarnemer. Maar de samenwerking tussen Martins en Velasco eindigde vanwege een geschil over de rechten van het Braziliaanse talent. "Ik ben de wettelijke vertegenwoordiger van Richarlison, Renato niet", zei Martins.

Palmeiras-soap en werkweigering
Deze rel werd uitgevochten tijdens de onderhandelingen over een mogelijke transfer naar Palmeiras die begin juni werden gevoerd. Alle rechthebbenden hebben inmiddels bevestigd dat de partijen gesproken hebben met de Braziliaanse subtopper over een Richarlison-deal. Palmeiras bood in eerste instantie elf miljoen euro en later twaalf miljoen euro, maar alle partijen aan tafel - en dat zijn er door de rechtenkwestie nogal veel - kwamen niet tot een akkoord.

Uiteindelijk was de verklaring van Fluminense dat het de aanvaller niet wilde verkopen aan een rivaliserende partij, maar er werd ook een kritische noot geuit over alle betrokken zaakwaarnemers. "We zijn niet blij dat het voorstel vroegtijdig is uitgelekt. De onderhandelingen zijn niet goed gevoerd", zei Fluminense-voorzitter Pedro Abad. Martins legde de schuld daarvan bij Velasco, wat dus het einde van de samenwerking betekende.

De hele soap rond de zaakwaarnemers, transferrechten én de afgeketste deal naar Palmeiras had een direct effect op Richarlison, want hij weigerde - ingefluisterd door zijn belangenbehartigers - op 10 juni met de ploeg mee te reizen voor het uitduel naar datzelfde Palmeiras.

Ajax-bod in januari en andere geïnteresseerde clubs
Richarlison is al een behoorlijke tijd een gewilde speler in Europa. Lang heeft hij toenaderingen van topclubs afgehouden omdat hij zich nog niet klaar voelde voor Europa. Zijn interesse om vorige maand nog naar Palmeiras te willen onderschrijft dat. In januari was Ajax al in de markt voor Richarlison: op deadline-day werd een bod van 9 miljoen euro uit Amsterdam afgewezen. Op dit moment lijkt ook AC Milan een serieuze speler in de strijd om de aanvaller, al wilde de Italiaanse club hem aanvankelijk nog langer in Brazilië aan het werk zien.

Andere clubs die met Richarlison gelinkt worden of werden: Chelsea, FC Barcelona, Manchester United, AS Roma, Juventus, Internazionale en Napoli.

Spits of vleugelspeler?
Het talent van Richarlison is al lang bekend in Brazilië, maar sinds het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor spelers onder de 20 jaar eerder dit kalenderjaar gaat het heel snel met hem op het hoogste niveau. Richarlison wordt soms omschreven als spits, maar speelt vaak als linkeraanvallende middenvelder in een 4-2-3-1-systeem.

Een echte buitenspeler kun je hem ook niet noemen: hij trekt vaak naar binnen, zwerft van links naar rechts over het veld en is bijzonder doelgericht. Op het Zuid-Amerikaanse talententoernooi was Richarlison goed voor twee goals en één assist, maar had hij nog vele malen meer kunnen scoren als hij niet zo vaak de paal of de lat had geraakt.

Richarlison is een bijzonder sterke speler, niet heel groot, met redelijk wat snelheid. Hij blinkt vooral uit met zijn voetenwerk, positionering en blik op de goal. Richarlison kan bovendien goed met zijn rug naar de goal spelen omdat hij zo moeilijk van de bal af te zetten is.

Nike-deal
Dat men in Brazilië gelooft in de rijzende ster van Richarlison bleek twee jaar geleden al. De toen nog achttienjarige voetballer zette een handtekening onder een lucratief contract bij Nike, een verbintenis die nog tot 2018 doorloopt. Ook spelers als Neymar kregen op vroege leeftijd een goede deal bij het kledingmerk.

No Poll