PSV'er haalt uit naar Voetbal Inside: Ik denk zelfs dat ze het expres doen

PSV'er haalt uit naar Voetbal Inside: "Ik denk zelfs dat ze het expres doen"

24-07-2017 10:00
73

Joshua Brenet vindt dat hij - onder meer door Voetbal Inside en dankzij de opkomst van social media - onterecht zwaar is aangepakt tijdens zijn mindere periode bij PSV. In gesprek met VoetbalPrimeur kijkt Brenet terug op de zwaarste periode sinds zijn debuut voor PSV.

Emile van de Sande
VERBIER

Wedden

Meer odds

Nog geen twee jaar geleden werd Brenet verguisd door de PSV-aanhang. De vleugelverdediger kende een moeizame start bij de hoofdmacht van PSV. Op 11 augustus 2015 opent PSV het seizoen met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Elke voetballiefhebber zal bij dat duel denken aan de heroïsche gelijkmaker van doelman Martin Hansen. Bij Brenet, destijds 21 jaar oud, zullen de ontmoetingen met ADO-aanvaller Ruben Schaken vooral zijn blijven hangen. De jonge PSV'er beleefde een vreselijke middag in het Kyocera Stadion. "Ik speelde voor het eerst sinds lange tijd weer op linksback. Ik had er nog een beetje moeite mee", begint Brenet tegen VoetbalPrimeur.

PSV verliet Den Haag met een 2-2 gelijkspel, maar dat zal Brenet op dat moment een zorg zijn geweest. Hij kreeg in de dagen die volgden een stortvloed aan kritiek over zich heen. "Maar mensen maakten de wedstrijd veel erger dan het was. Er werd overdreven. Ik kreeg erg veel over me heen. Je krijgt wel mee wat er in de buitenwereld over je gezegd wordt. Maar wat kan je eraan doen? Op zo'n moment heeft iedereen z'n eigen mening. Dat is naar, maar je doet er niets aan."

"In zo'n situatie val je terug op familie. Dan praat je veel in je gezin, maar ik sprak vooral veel met m'n moeder. Zij zorgde er altijd wel voor dat ik m'n kop omhoog wist te houden. Zij vertelde me dan dat ik relaxed moest blijven en gewoon moest blijven doen waar ik mee bezig was", vertelt Brenet. Ook trainer Phillip Cocu was de weken na de domper tegen ADO een belangrijke steunpilaar voor de rappe back.

Kritiek
"Ik heb ook met de trainer gesproken. Hij gaf mij het vertrouwen en probeerde me uit de put te praten. De trainer heeft zo'n periode ook wel meegemaakt, alleen in die tijd was het toch anders, omdat je toen nog niet alles via het internet over je heen kreeg", stelt Brenet. Hij heeft ervaren hoe groot de rol van social media in zo'n situatie kan zijn. "Vooral in deze tijd. Alles wordt groter gemaakt dan het is. Mensen hebben op internet een grotere mond dan in het echte leven. Sociale media spelen daarin een grote rol."

Tekst gaat verder onder de foto

Een andere invloedrijke factor in het voetbal het populaire praatprogramma Voetbal Inside van RTL 7. Johan Derksen en René van der Gijp schromen doorgaans niet om hun ongezouten mening te ventileren. "Ik kijk Voetbal Inside nooit, maar ik hoor meestal via-via van vrienden als er over mij gesproken wordt", zegt Brenet, die weinig lovende woorden overheeft voor het programma. "Zij proberen spelers meer van de negatieve kant de belichten dan van de positieve kant. Ze zijn vaak negatief, je moet iets bijzonders doen willen ze positief spreken over je."

"Het heeft te maken met hoe dat programma in elkaar zit. Ook qua kijkcijfers. De mensen lijken meer te houden van negativiteit dan van positiviteit. Daar gaan zij op af. Ik denk zelfs dat ze het expres doen, die negativiteit. Als ze alleen maar positief over alles zouden praten, denk ik dat de mensen niet zo snel meer zouden kijken. Veel mensen baseren hun mening op wat ze horen in zo'n programma. Dus ze hebben hun woord klaar zonder het zelf te hebben beoordeeld. Zo'n programma heeft veel invloed op het publiek", vindt de multifunctionele verdediger van de Eindhovenaren.

Kantelpunt
Na enkele weken door de mangel te zijn gehaald, keerde Brenet het tij. "Je moet laten zien dat je hard werkt. Wanneer je je van je beste kant laat zien, komt dat kantelpunt vanzelf. Voor mij kwam het kantelpunt tijdens PSV-Feyenoord (eind augustus 2015, red.). Simon Poulsen zou eigenlijk spelen, maar haakte in de warming-up geblesseerd af. Toen moest ik op het laatste moment alsnog als linksback spelen. Dat ging toen beter. Kort daarna volgde de wedstrijd tegen Manchester United, dat was misschien wel mijn beste wedstrijd voor PSV. In die paar weken is het voor mij gekanteld."

"Ik heb de boel omgedraaid. Ik heb ook gemerkt dat als de supporters na zo'n mindere periode zien dat je strijdt, ze ook meer respect voor je krijgen. Ik geef alles voor PSV en dat straalt er op het veld ook vanaf. Misschien was dat in die slechte periode minder het geval. Als je de volle honderd procent geeft, zien de supporters dat", besluit Brenet.