Neymar, Mbappé, Dybala, Alli: transfer van 222 miljoen zet voetballerij op z'n kop

Neymar, Mbappé, Dybala, Alli: transfer van 222 miljoen zet voetballerij op z'n kop

22-07-2017 14:30
41

85 miljoen euro voor Romelu Lukaku, een bankzitter van Real Madrid die 70 miljoen kost, AC Milan dat letterlijk een heel nieuw elftal koopt. Het is deze zomer smullen op de transfermarkt, maar het wordt de komende weken waarschijnlijk nog véél gekker. Een vertrek van Neymar naar Parijs kan voor een sensationeel sneeuwbaleffect gaan zorgen. 

Spaanse media weten het zeker: het transferrecord van 105 miljoen euro - Manchester United betaalde het een jaar geleden voor Paul Pogba - wordt deze zomer vermorzeld. Neymar da Silva Santos Júnior, aanvoerder van Brazilië en vedette van FC Barcelona, zou namelijk besloten hebben om naar Paris Saint-Germain te verkassen. De 25-jarige aanvaller heeft een prijskaartje van exact 222 miljoen euro. Met een beetje hulp van wat suikerooms uit Qatar is PSG in staat om dat bedrag op te hoesten. 

De op handen zijnde megadeal van Neymar kán natuurlijk een slinkse schijnbeweging zijn van de vedette en zijn management. Wordt Barça zo gedwongen om de Braziliaan een verbeterd contract aan te bieden? Marca denkt van niet. De sportkrant heeft begrepen dat Neymar niet langer in de schaduw wil staan Lionel Messi. Een astronomische transfer naar de Ligue 1 en een jaarsalaris van pakweg dertig miljoen euro zijn blijkbaar nodig om het ego van de Zuid-Amerikaan te strelen. 

Eén ding is zeker: mochten Barcelona en PSG het inderdaad eens worden, dan wordt het sowieso smullen op de transfermarkt. De 222 miljoen voor Neymar - dat is de vastgelegde afkoopsom in zijn contract - zal niet meer overtroffen worden, maar we kunnen zeer waarschijnlijk nog meerdere klappers verwachten. Barça zal na het verlies van een van zijn belangrijkste krachten sowieso spierballen moeten tonen. 

Vorige week versterkte de club van nieuwe trainer Erneste Valverde zich al met rechtsback Nélson Semedo. Hij kwam voor ruim 30 miljoen euro over van Benfica. Een spelmaker en een aanvaller staan nog op het verlanglijstje van de Catalaanse grootmacht. Marco Verratti is de gedroomde versterking voor het middenveld. Pikant genoeg staat de Italiaan onder contract bij PSG. Mogelijk wordt hij zelfs betrokken in de Neymar-deal. Zo niet, dan kan Barça een groot deel van de geïncasseerde 222 miljoen snel weer terugboeken naar de bankrekening in Parijs. Verratti kost ongeveer 60 miljoen euro. 

Een alternatief voor de international is Philippe Coutinho. Volgens Britse media bracht Barça enkele dagen geleden een bod van zo'n 70 miljoen euro uit op de collega-international van Neymar. Liverpool weigerde; Coutinho is namelijk 'absoluut niet te koop'. De Spanjaarden gaan ongetwijfeld een nieuwe poging wagen in juli of augustus. Liverpool-manager Jürgen Klopp wil zijn elftal dolgraag versterken met Virgil van Dijk (Southampton) en Naby Keïta (RB Leipzig). De Oranje-verdediger en de Guinese middenvelder kosten opgeteld minimaal 130 miljoen. 

AS kwam een week geleden met het verhaal dat Messi bij de leiding van Barcelona hoogstpersoonlijk heeft aangedrongen op de komst van Dele Alli. De smaakmaker van Tottenham Hotspur is in de ogen van de Argentijn een potentiële wereldtopper. Voor Spurs zou het verlies van Alli zéér pijnlijk zijn. Vorige week werd basiskracht Kyle Walker ook al verkocht. Manchester City betaalde een kleine zestig miljoen euro voor de rechtsback. 

Dan de directe opvolger van Neymar in Camp Nou. Letterlijk iedere aanvaller droomt er waarschijnlijk van om aan de zijde van Messi en Luis Suarez te schitteren in het blauw-rood. Juventus moet bij een verkoop van Neymar serieus vrezen. Paulo Dybala lijkt voorbestemd om voor Barça of Real Madrid te spelen. De Argentijnse stilist wordt door sommigen zelfs gezien als de natuurlijk opvolger van Messi. Voor de Argentijn zal minimaal 100 miljoen euro op tafel moeten worden gelegd - en mogelijk zelfs een stuk meer. 

Rond Kylian Mbappé zal het ook nog wel even onrustig blijven, al lijkt voor zijn werkgever AS Monaco de maat vol. De kampioen van Frankrijk is woest over het feit dat Mbappé (18) achter de rug van de club om benaderd is door diverse ploegen uit de Europese elite. PSG, Real Madrid, Arsenal én Barça worden gelinkt aan het wonderkind. Ook Mbappé kost minimaal 90 à 100 miljoen. 

Peter Bosz ligt vermoedelijk wel een nachtje wakker wanneer Barcelona met ruim 200 miljoen euro de topcompetities in Europa gaat afstruinen. De Borussia Dortmund-trainer beschikt met Ousmane Dembélé over een megatalent dat een grote toekomst voor zich heeft. Dembélé deed het fantastisch tijdens zijn debuutseizoen in de Bundesliga. Een jaar geleden betaalde BVB zo'n dertien miljoen euro voor de Fransman. Dembélé levert Bosz twaalf maanden later mogelijk het achtvoudige op. Niets is te gek in de voetballerij, zullen we in de komende weken opnieuw gaan ondervinden.