FC Transfervrij: deze 11 met een Eredivisie-verleden zijn gratis beschikbaar

FC Transfervrij: deze 11 met een Eredivisie-verleden zijn gratis beschikbaar

24-07-2017 12:00
80

De transferperiode duurt nog exact 38 dagen, maar het aantal transfers is haast niet meer bij te houden. Op de achtergrond wachten veel spelers met een Eredivisie-verleden nog op een nieuwe uitdaging. VoetbalPrimeur zet de elf belangrijkste namen op een rij.

De Eredivisie liet deze zomer al 361 transfers noteren, waarvan 205 uitgaand en 156 inkomend. Dat leverde 126 miljoen euro op, terwijl er 34 miljoen euro werd uitgegeven. Veel spelers vertrokken echter via de achterdeur, transfervrij, met een onzekere toekomst. Hoewel deze spelers niet afhankelijk zijn van de transferdeadline, begint voor velen de tijd te dringen. Want een groot deel van de voorbereiding missen, betekent minder kans op speeltijd. Wie is een versterking voor veel Eredivisie-clubs? VoetbalPrimeur maakt de opstelling van FC Transfervrij.

Doel
Onder de lat staat Robbin Ruiter, die transfervrij is na zijn vertrek bij FC Utrecht. Heel lang kan hij mogelijk niet meer gerekend worden tot de ploeg der werklozen. Hij is op proef bij Sunderland, waar hij indruk maakte in zijn eerste testwedstrijd. Ruiter houdt de bij Willem II vertrokken Kostas Lamprou en Leonard Nienhuis (ex-Cambuur) buiten de basis.

Verdediging
De achterste linie wordt gevormd door oud-spelers van FC Utrecht, sc Heerenveen, Excelsior en AZ. Kevin Conboy en Mattias Johansson zijn de links- en rechtsback. In het hart van de verdediging staan Lucas Bijker en Sander Fischer.

Rond Conboy (29) en Bijker (24) is het opvallend stil, terwijl Fischer (28) onlangs geen contract wist af te dwingen bij het Apoel Nicosia van trainer Mario Been. Voor Johansson (25) schijnt er buitenlandse interesse te zijn. Van deze defensie lijkt alleen Johansson qua salaris onhaalbaar voor de meeste Eredivisie-clubs.

Middenveld
Waarschijnlijk de sterkste linie van FC Transfervrij. Eyong Enoh is na zijn vertrek bij Standard Luik het gratis op te halen slot op de deur. Voor de neus van de oud-Ajacied (31) staan met Ismaïl Aissati en Wesley Sneijder twee creatievelingen, waarvan laatstgenoemde natuurlijk de meest in het oog springende is.

Sneijder (33) liet vorige week zijn Galatasaray-contract ontbinden en heeft veel opties, inclusief FC Utrecht. Aissati (28) liep op 1 juli uit zijn contract bij Alanyaspor. Drie weken geleden was er precies een uur sprake van dat hij zijn conditie op peil zou houden bij ADO Den Haag. Aissatti (ex-PSV, -Ajax, -Vitesse en -FC Twente) wil het liefst weer naar het buitenland.

Aanval
Marvin Emnes, Georgios Samaras en Jarchinio Antonia; dat is een voorhoede die bij de meeste Eredivisie-clubs garant zou staan voor veel doelpunten. Emnes (29) is transfervrij nadat zijn contract bij Swansea City niet werd verlengd, terwijl Samaras (32) na een half jaar bij Real Zaragoza weer clubloos is. De twee speelden in Nederland voor respectievelijk Sparta en sc Heerenveen.

Antonia (26) vertrok na de degradatie van Go Ahead Eagles uit Deventer. De snelle rechtsbuiten lijkt haalbaar voor de meeste clubs, maar het is de vraag wie hem nog wil hebben na een mislukt seizoen. HIj wil bovendien naar het buitenland. Voor Emnes en Samaras moet elke club buiten de top-drie het salarishuis overhoop halen om ze überhaupt te kunnen betalen.

De bank: Kostas Lamprou, Khalid Karami, Frank van der Struijk, Kyle Ebecilio, Erik Falkenburg, Ruben Schaken, Hervin Ongenda.