Bosz hielp zoon aan baantje: Hij vroeg mij om dit te doen dus deed ik dat

Bosz hielp zoon aan baantje: "Hij vroeg mij om dit te doen dus deed ik dat"

23-07-2017 20:01
48

Sonny Bosz timmert als scout aan de weg bij Vitesse. De pas 27-jarige zoon van trainer Peter Bosz kreeg de baan van zijn vader aangereikt, toen hij nog trainer was in Arnhem.

"Toen mijn vader hier trainer was, deed nog niemand de wedstrijdanalyses van de komende tegenstander", zegt de jonge Bosz tegen VICE Sports. "Hij vroeg mij om dit te doen dus deed ik dat, gewoon voor de lol. Maar het beviel Vitesse zo goed, dat technisch directeur Mo Allach aan mij dacht toen hij de scouting voor het eerste elftal hier op poten zette."

Tegenwoordig zijn statistieken belangrijker dan ooit bij het transferbeleid. Bosz: "Bij Vitesse werken we nu samen met SciSports. Dat is een bedrijf dat ons puur op basis van statistieken adviseert. Als we een speler zien zitten, halen we dat ook bij hen door de koker. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de transfer van Tim Matavz. We hielden er natuurlijk rekening mee dat Ricky van Wolfswinkel zou vertrekken. Daarom haalden we verschillende kandidaten om Ricky op te volgen door de koker van SciSports."

"We vergelijken hem met Ricky van Wolfswinkel en Ricky is een spits die veel van de bal af beweegt", vervolgt Bosz. "SciSports kan met behulp van heatmaps precies laten zien of dat dan ook bij andere spitsen het geval is. Met het blote oog krijgen we natuurlijk al een indruk van de speelstijl van een speler, maar met SciSports hebben we een soort controlemiddel."