Glazen Bol: 'Feyenoord op 15 april kampioen, NAC gaat iedereen verrassen'

Glazen Bol: 'Feyenoord op 15 april kampioen, NAC gaat iedereen verrassen'

08-08-2017 12:30
123

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Adjunct-hoofdredacteur Ruben Winkels trapt vandaag af.

De kampioen: Feyenoord
Zo win je achttien jaar op rij geen landstitel, zo ga je er twee op rij winnen. Feyenoord heeft de transferzomer het beste verteerd en is de favoriet om in 2018 de schaal omhoog te hijsen. Dat heeft te maken met de kracht van Feyenoord, maar kan niet los worden gezien van de concurrentie. Ajax heeft zich (tot dusver) onvoldoende versterkt, terwijl PSV 'het' kwijt is. Feyenoord prolongeert de landstitel op 15 april, als de Rotterdammers thuis tegen FC Utrecht spelen en PSV en Ajax elkaar treffen in Eindhoven.

Directe degradant: Sparta
Jantje lacht, Jantje huilt in Rotterdam. Waar Feyenoord het kampioenschap viert, vrees ik dat Sparta het seizoen als hekkensluiter eindigt. Met het vertrek van Rick van Drongelen en Denzel Dumfries heeft de ploeg van Alex Pastoor een jasje uit gedaan, terwijl we de slechte tweede seizoenshelft op Het Kasteel nog niet zijn vergeten. Of er moet op korte termijn een stevige aankoop worden gedaan of Sparta degradeert in het tweede seizoen na promotie roemloos uit de Eredivisie.

Grootste verrassing: NAC Breda
Zoals altijd kan het vriezen en dooien bij NAC, dat zich deze zomer met tien nieuwe spelers spectaculair versterkte. Ik denk dat de ploeg van culttrainer Stijn Vreven gaat verrassen. Ja, uitblinker en topscorer Cyriel Dessers is naar FC Utrecht vertrokken, maar Manchester City-huurling Thierry Ambrose (zes goals in de voorbereiding) is een geschikte opvolger. Met Manu Garcia achter zich én gesteund door de ruim 14.000 (!) seizoenkaarthouders van NAC, kan het een mooi seizoen worden in Breda.

Grootste tegenvaller: AZ
Ik verwacht dat wisselvalligheid AZ parten blijft spelen. Het heeft alles te maken met de manier waarop John van den Brom leiding geeft aan zijn ploeg. De trainer heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten, maar zodra het even tegenzit gooit hij zijn basiself om. Veel AZ-fans zijn er klaar mee, waardoor Van den Brom bij een slechte seizoenstart zomaar op straat kan staan. Alleen door de klasse van Ron Vlaar, Alireza Jahanbakhsh en de aanstormende talenten Calvin Stengs en Myron Boadu (16 jaar, let op hem!) eindigt AZ in de subtop.