Topclubs niet veilig: vooral bij Ajax ieder jaar belangrijke vertrekker na start

Topclubs niet veilig: vooral bij Ajax ieder jaar belangrijke vertrekker na start

11-08-2017 09:45
29

Met het begin van de Eredivisie zijn de gevaren voor de top-drie clubs op de transfermarkt nog niet geweken. Vooral bij Ajax is het bijna een gewoonte dat na de eerste wedstrijden van het seizoen nog een belangrijke speler vertrekt. VoetbalPrimeur kijkt naar de spelers die de traditionele topclubs ná de competitiestart nog moesten verkopen.

Ajax
Van de drie topclubs is het eigenlijk alleen bij Ajax bijna een zekerheidje dat er nog een belangrijke speler verkocht gaat worden tegen het einde van de transfermarkt, nadat de eerste duels in de competitie al gespeeld zijn. Slechts in één van de afgelopen vijf jaar, in de zomer van 2015, was dat níet het geval.

2016
In de laatste week van de transfermarkt kwam FC Barcelona naar Amsterdam om Jasper Cillessen, eerste doelman bij Ajax weg te kopen. Directeur spelerszaken ontving 13 miljoen euro, maar moest plotseling wel op zoek naar een nieuwe goalie. De keuze viel op Tim Krul, die gehuurd werd van Newcastle United, maar André Onana veroverde de plek onder de lat.

2014
Twee jaar geleden moest Ajax op de laatste dag van de transfermarkt van twee spelers afscheid nemen. Kenneth Vermeer werd verkocht aan Feyenoord, maar de grootste deal was die van Daley Blind naar Manchester United. Ajax ontving 17,5 miljoen euro, maar raakte op de valreep wel een belangrijke kracht  kwijt.

2013
Ook een jaar daarvoor was het raak voor Ajax met twee belangrijke vertrekkers toen het seizoen al lang en breed begonnen was. Christian Eriksen verruilde Ajax op 30 augustus voor Tottenham Hotspur voor 13,5 miljoen euro en op de laatste dag van de transfermarkt werd ook Toby Alderweireld van de hand gedaan. Atlético Madrid kocht hem voor 7 miljoen euro.

2012
Vijf seizoenen geleden verkocht Ajax twee spelers na het begin van de competitie. Op 16 augustus verkaste Vurnon Anita voor 8,5 miljoen euro naar Newcastle United en Gregory van der Wiel werd op 3 september vor zes miljoen euro opgepikt door Paris Saint-Germain.

Feyenoord
Opvallend is dat waar Ajax vrijwel ieder jaar rekening moet houden met een late, belangrijke vertrekker, er bij Feyenoord in de afgelopen jaar geen enkele cruciale speler is die na de eerste wedstrijd van het seizoen nog vertrok. Zelfs in de zomer van 2014, na het WK 2014 waarin onder meer Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi in de belangstelling kwamen te staan, had de Rotterdamse club de uitgaande transfers al ruim op tijd geregeld. Daryl Janmaat, De Vrij, Martins Indi en Graziano Pellè vertrokken die zomer voor miljoenenbedragen.

Ook in 2012 vertrokken er twee cruciale spelers, Karim El Ahmadi en Ron Vlaar (beiden Aston Villa), maar ook destijds werden de deals al voor de competitiestart gesloten, waardoor Feyenoord genoeg tijd had om op hun vertrek te anticiperen. Ook dit seizoen is er vooralsnog weinig reden om te denken dat er nog een belangrijke Feyenoorder verkocht gaat worden. De meeste deals (Karsdorp, Kongolo, Elia) werden al op tijd afgerond. 

PSV
Net als Feyenoord stemt ook PSV de afgelopen vijf jaar niet of nauwelijks in met een belangrijke uitgaande transfer na de competitiestart. In al die jaren was er maar één speler die na de eerste wedstrijd vertrok: Marcelo. De Braziliaan werd verkocht aan Hannover 96 op 10 augustus en belandde via Besiktas deze zomer bij Olympique Lyon.

Overigens lijkt PSV deze zomer wel late uitgaande zaken te gaan doen. Komend weekend wacht de eerste Eredivisie-wedstrijd en de verwachting is dat in ieder geval Luuk de Jong nog verkocht gaat worden: als het niet voor het weekend is, dan wel erna. Ook voor Jeroen Zoet en Santiago Arias bestaat nog belangstelling.

Naar de afgelopen vijf jaar gekeken is het echter vooral Ajax dat zich nog moet gaan opmaken voor topclubs die zich in de laatste fase van de transferperiode in Amsterdam gaan melden. Met Davinson Sánchez, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg hebben de Amsterdammers drie spelers die zeker in deze knotsgekke transferperiode goed in de markt liggen.