Overmars moet spierballen tonen: negen potentiële aanwinsten voor treuzelend Ajax

Overmars moet spierballen tonen: negen potentiële aanwinsten voor treuzelend Ajax

14-08-2017 15:15
148

Nog exact zeventien dagen te gaan in de zomerse transferwindow, maar voor Ajax is het eigenlijk al vijf voor twaalf. In minder dan drie weken tijd wil directeur spelersbeleid Marc Overmars nog twee verdedigers, een controlerende middenvelder én een vleugelaanvaller aan de selectie toevoegen. Het wordt tijd om spierballen te tonen. 

Geld is niet het probleem voor Ajax, dat in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's verdiende aan de verkoop van spelers. Geen enkele andere Nederlandse club kan tippen aan het banksaldo van de Amsterdammers. De kans is groot dat Ajax deze maand nog zo'n 50 miljoen euro kan bijschrijven: Davinson Sánchez staat in de nadrukkelijke belangstelling van onder meer Tottenham Hotspur, Real Madrid en Chelsea.

Op social media is de frustratie onder Ajax-fans voelbaar. Euro's zat in de Arena, zoveel is duidelijk, maar Overmars en co. weigeren te vaak diep in de buidel te tasten en/of risico’s te nemen. Ajax werd daardoor onlangs nog afgetroefd door Watford, dat vleugelaanvaller Richarlison voor de neus van de vicekampioen wegkaapte.

Veelgehoorde kreet: het wordt nu eens tijd dat Overmars z'n portemonnee trekt en in de komende weken spierballen toont op de transfermarkt. Alleen dan kan het jonge Ajax een serieuze rol van betekenis gaan spelen in de Eredivisie en de Europa League. Welke spelers – met of zonder stevig prijskaartje - zouden een meerwaarde kunnen zijn voor de ploeg van trainer Marcel Keizer? VoetbalPrimeur zet negen potentiële aanwinsten op een rij.

Zuid-Amerika

Yerry Mina (Palmeiras) | 22 jaar | Prijskaartje: 9 miljoen
Wordt in de Spaanse wandelgangen gelinkt aan FC Barcelona. De international van Colombia heeft bij Palmeiras een contract tot medio 2020. Ajax zou hem kunnen overtuigen door te wijzen naar landgenoot Sánchez, die zich in de luwte een jaar heeft kunnen ontwikkelen en nu al een enorme transfer gaat maken. 



Carlos Cuesta (Atlético Nacional) | 18 jaar | Prijskaartje: 5 miljoen
Afgelopen week voor de eerste keer in verband gebracht met Ajax. Na de verkoop van Sánchez aan Ajax brak Cuesta door in het eerste elftal van Atlético Nacional. Een leiderstype dat voorbestemd is voor de top. Zou ook in Amsterdam in de voetsporen kunnen treden van Sánchez. Wel érg jong, maar daarom juist wellicht nog haalbaar. 

Juan Foyth (Estudiantes) | 19 jaar | Prijskaartje: 8 miljoen
De naam van Foyth is de voorbije maanden gevallen bij Zenit Sint-Petersburg, Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur. Bij die clubs is de talentvolle verdediger allerminst zeker van een basisplaats en dus is een tussenstap in de Eredivisie logischer voor hem. Brak dit jaar door in het eerste team van Estudiantes, bovendien international van Argentinië onder 20 jaar. 

Lucas Alario (River Plate) | 24 jaar | Prijskaartje: 15 miljoen
Zou Ajax het aandurven, om een - voor Nederlandse begrippen - enorm bedrag op tafel te leggen voor Alario? Jaren geleden betaalden de Amsterdammers ruim 16 miljoen euro voor Miralem Sulejmani. Alario zal niet veel goedkoper zijn. De Argentijn met Italiaans paspoort is toe aan de stap naar Europa. Zijn naam is ook gevallen bij onder meer AS Roma en Liverpool.  

Emiliano Rigoni (Indepediente) | 24 jaar | Prijskaartje: 10 miljoen
Ajax zou deze zomer al een bod hebben uitgebracht op de 24-jarige Rigoni, speler van Indepediente. De Argentijn staat bekend als vrijetrappenkoning en kan uit de voeten als spelmaker en vleugelaanvaller. Net als bij veel andere spelers uit Zuid-Amerika zijn de transferrechten van Rigoni in handen van diverse partijen. Dat bleek bij Richarlison een struikelblok. 

Eredivisie-opties

Sam Larsson (sc Heerenveen) | 24 jaar | Prijskaartje: 8 miljoen
Het lijkt simpel: Larsson wil weg bij sc Heerenveen en de Friese club heeft er baat bij om hem deze zomer te verkopen, aangezien het contract van de Zweed in 2018 afloopt. Ondanks belangstelling uit Spanje, Engeland en Italië is het echter nog steeds niet van een vertrek gekomen. Heerenveen neemt geen genoegen met minder dan 8 miljoen euro. Ajax zou dat makkelijk kunnen betalen. 



Milot Rashica (Vitesse) | 21 jaar | Prijskaartje: 8 miljoen
Een andere Eredivisie-aanvaller die in Amsterdam kan gaan concurreren met Amin Younes, Justin Kluivert en David Neres: Milot Rashica. Zijn werkgever Vitesse sloeg deze zomer een miljoenenbod van Udinese op de international af. Mogelijk lukt het Ajax wél om zaken te doen in Arnhem. 

Buitenkansjes

Moise Kean (Juventus) | 17 jaar | Prijskaartje: huren
Eén van de grote beloftes van de kampioen van Italië. Kean (17) maakte in november 2016 zijn debuut namens Juventus. In mei maakte de Italiaan met Ivoriaanse roots zijn eerste doelpunt in de Serie A. Nu zou De Oude Dame bereid zijn om Kean te verhuren, zodat hij elders ervaring kan opdoen. Een goedkope optie: dat klinkt Overmars ongetwijfeld als muziek in de oren. 

Cameron Carter-Vickers (Tottenham Hotspur) | 19 jaar | Prijskaartje: huren
Mocht Sánchez inderdaad verkassen naar Spurs, dan kan Ajax wellicht één van de grotere talenten van de Londenaren betrekken in een deal. Carter-Vickers is onderdeel van de selectie van manager Mauricio Pochettino en kreeg tijdens de oefencampagne ook de nodige minuten, maar gezien de concurrentie in de achterhoede hoeft CCV in de Premier League niet op veel speeltijd te rekenen. Bij Ajax zou de Amerikaan de vacature die vrijkomt bij een Sánchez-transfer direct kunnen invullen. 

Welke speler is volgens jou een ideale versterking voor Ajax? Deel het in de comments!