Transfermarkt dicht voordat bal rolt: waarom dit níét goed is voor Eredivisie

Transfermarkt dicht voordat bal rolt: waarom dit níét goed is voor Eredivisie

15-08-2017 14:00
23

Op de vraag of de transferperiode moet sluiten bij de start van de competitie zullen veel voetballiefhebbers volmondig ja zeggen. Maar is het voor bijvoorbeeld de Eredivisie wel zo realistisch om de transferdeuren te sluiten als het voetballen begint? VoetbalPrimeur zet een paar voors en tegens op een rij, waarbij de tegens het misschien wel winnen van de voors.

Davinson Sánchez die in een belangrijke eerste Eredivisie- en Europa League-week niet speelt vanwege transferperikelen rond Tottenham Hotspur. Het is een kwestie die vooral bij Ajax bijna jaarlijks voorkomt. Spelers worden door rijke clubs weggekocht als de competitie al begonnen is en zorgen daarmee voor onrust bij een club en een paniekerige zoektocht naar een vervanger op de transfermarkt. Waarom volgt Nederland het plan van de Premier League-clubs niet gewoon en gooit de KNVB de transfermarkt dicht voordat de bal gaat rollen?

Wedden

Meer odds

Voors
Iedereen weet waar hij aan toe is
Iedereen is het er wel over eens dat het sluiten van de transfermarkt voor het begin van de competitie veel voordelen kent. De selectie is rond, er is rust in de ploeg en de trainers weten met welke spelers ze aan de speelwijze voor het nieuwe seizoen moeten gaan werken. Er kan gesleuteld worden aan de tactiek, waarbij er niet ineens een belangrijke schakel uit het team wordt weggekocht. Alle clubs en spelers weten waar ze aan toe zijn en kunnen zich volledig richten op waar het om draait: voetballen.

Gelijk staan in belangrijkste competities
Ajax bewijst ook dit jaar dat het baat zou hebben bij een vroege sluiting van de transfermarkt. De Amsterdammers traden in de derde voorronde van de Champions League aan tegen Nice, maar de selectie was nog niet op orde. Er werd gezocht naar een vleugelverdediger, inmiddels binnen in de persoon van Luis Manuel Orejuela, nog een andere verdediger en eventueel ook nog een middenvelder. Op het moment dat het belangrijkste op het spel staat, kwalificatie voor de Champions League en dus miljoenen extra inkomsten, was Ajax er - net als vorig jaar - nog niet klaar voor. Een vroeg einde van de transferperiode zou voor elke ploeg bij de start van de competitie een voordeel zijn. Op basis van die argumenten is ook niemand erop tegen. Het zijn andere, praktischere, zaken die het vroeg sluiten van de transfermarkt in de weg zouden kunnen staan.

Tegens
De Eredivisie kán geen voorloper zijn
Scenario: de KNVB besluit als eerste de transfermarkt dicht te gooien vóór de start van de competitie en op 7 augustus trapt de Eredivisie af. Drie dagen later staat FC Barcelona met een grote zak geld op de stoep bij Ajax, of legt Liverpool een bod neer bij Feyenoord. Met geen mogelijkheid kunnen de Nederlandse clubs de buitenlandse miljoenenbedragen blijven afwijzen en uiteindelijk zal de speler, die zelf een toptransfer wil maken, verkocht moeten worden. Maar een vervanger halen is niet toegestaan, want de transfermarkt is gesloten en dat betekent simpelweg dat Nederlandse clubs wél mogen verkopen aan clubs waar de markt nog open is, maar niet zélf nog spelers kunnen halen.

In Engeland zou het financieel machtige Liverpool een bod van FC Barcelona op Philippe Coutinho nog kunnen weerstaan als de Britse markt al dicht is en de Spaanse nog open. Al zou dat ook problemen opleveren in de vorm van een ontevreden speler. Maar voor Eredivisie-clubs die niet de financiële mogelijkheden hebben om altijd de grote bedragen uit het buitenland te negeren, is het een onmogelijke situatie.

Trek alle transferperiodes van alle competities dan gelijk, is het argument. Maar hoe haalbaar is dat? Alleen al in Europa beginnen competities het hele jaar door. En wat te denken van alle Europese voorrondes, die in juni en juli al beginnen. Waar trek je dan de lijn? In Scandinavië starten ze aan het begin van het kalenderjaar, in Engeland begin augustus, in Spanje weer eind augustus en in Rusland vanwege de koude winters al in juli. Competities gelijk trekken lukt niet. En een vaste datum prikken voor het einde van de transfermarkt voor alle competities zou betekenen dat er in het ene land weken zit tussen het einde van de transferperiode en het begin van de competitie, en in het andere land de markt nog open is terwijl de eerste wedstrijden al zijn gespeeld.

WK's en EK's
In jaren van een eindtoernooi als het WK of EK komt er nog een probleem om de hoek kijken: tijdnood. Vaak zit er maar een periode van paar weken tussen het einde van een toernooi en het begin van de grootste competities. In zomers waarin een WK of EK gespeeld wordt komen de transferzaken vaak pas laat op gang: eerst wordt er intensief gescout bij de toernooien, waarna de grootste uitblinkers gekocht worden. Transfers, zeker de grote deals, zijn geen processen van een paar uren of dagen. Er gaat weken aan polsen, informeren, ambities bespreken, onderhandelen, financiën in orde maken en papierwerk regelen aan vooraf. De periode tussen zo'n eindtoernooi en het begin van de competitie is te kort voor clubs om hun transferzaken te kunnen regelen.

Zware blessuregevallen
FC Utrecht versterkte de spitspositie met Simon Makienok, maar de Deen liep al in de beginweken een zware blessure op waarna de club een vervanger kon halen in de persoon van Jean-Cristophe Bahebeck. Sluit de transfermarkt vóór de competitiestart, dan zouden clubs die de komende weken ook met zware blessuregevallen te maken krijgen géén vervanger meer mogen halen. Voor topclubs is dat misschien nog wel binnen de selectie op te vangen, maar raakt een andere club een van zijn belangrijkste spelers voor negen maanden kwijt, dan kunnen alle ambities al na één wedstrijd in de ijskast gezet worden.

Een alternatief zou zijn om in de eerste maand van de competitie elke club het recht te geven op het aantrekken van één dispensatiespeler bij een zware blessure. De markt zal dan echter zo vast zitten dat die zoektocht geen makkelijke zou worden. Het blessure-argument wordt ook gebruikt in reactie op de roep om de winterse transfermarkt af te schaffen. Januari staat bij de meeste clubs niet in het teken van roekeloos met geld strooien. Veel clubs móéten de transfermarkt op vanwege zware blessures en gaten binnen de selectie. Duidelijk is in ieder geval dat het vroeg sluiten van de transfermarkt veel complexer ligt dan wordt gedacht.