Nederland zet niet eerste stap voor vroegere deadline: 'Om dat te voorkomen'

Nederland zet niet eerste stap voor vroegere deadline: 'Om dat te voorkomen'

15-08-2017 16:44
14

Het plan van Premier League-clubs om de transferdeadline tot een week voor de start van de competitie te vervroegen wordt toegejuicht door de KNVB en de Eredivisie CV. Toch beseffen de partijen ook dat het lastig wordt om dit te regelen. De KNVB zal zelf niet de eerste stap nemen, laat de voetbalbond weten. 

"Het is van belang dat de transferperiodes in de verschillende landen zoveel mogelijk gelijk lopen en, indien mogelijk, dat ze voor de start van de competities sluiten", aldus de KNVB tegen de NOS. "Dit is om te voorkomen dat je als Nederlandse club alleen nog maar kan verkopen en geen spelers meer kan terugkopen." De voetbalbond laat weten het Engelse initiatief toe te juichen en de ontwikkelingen af te wachten.

ECV-directeur Jacco Swart hoopt dat het ook zover komt, maar ziet eveneens obstakels op de weg. "Het wordt lastig", denkt Swart. "Sommige grote landen willen de transferwindow zo lang mogelijk open houden. In Italië doen ze in de laatste twee weken nog veel zaken als bekend is in welke Europese competitie de clubs uitkomen. Ik kan me voorstellen dat dit voor de Bundesliga en La Liga ook geldt."

"Maar wellicht dat de plannen in Engeland toch ook voor andere landen een reden zijn om overstag te gaan", besluit Swart. "Een jaar geleden hebben we er met de (Nederlandse) clubs voor het laatst uitvoerig over gesproken. Eén datum in alle landen is voor de clubs het belangrijkste en als dat dan ook nog wat kan worden vervoegd, is dat helemaal meegenomen."

Lees ook: Transfermarkt dicht voordat bal rolt: waarom dit níét goed is voor Eredivisie