Van de Streek elimineert man van 23 miljoen: ‘Moeten Zenit uit elkaar trekken’

Van de Streek elimineert man van 23 miljoen: ‘Moeten Zenit uit elkaar trekken’

17-08-2017 09:00
36

Had FC Utrecht (budget: 16 miljoen) zojuist een wereldprestatie geleverd of was het grote Zenit Sint-Petersburg (budget: 250 miljoen) gewoon héél matig? In een kolkende Galgenwaard kon het woensdagavond slechts een enkele ziel wat schelen. De 1-0 Europa League-zege van Utrecht op de Russische sterrenploeg was sensationeel én dikverdiend, besefte ook Sander van de Streek. Hij straalde na de stunt van oor tot oor en zat met zijn gedachten direct bij de cruciale return van volgende week.

Paul Audenaerd
UTRECHT

Niemand gaf een stuiver voor de winstkansen tegen Zenit – huidig koploper van de Premjer Liga, club die de afgelopen maanden een slordige 62 miljoen euro uitgaf aan het Argentijnse kwartet Leandro Paredes (23 miljoen, AS Roma), Emanuel Mammana (16, Lyon), Matías Kranevitter (8, Atlético Madrid) en Sebastián Driussi (15, River Plate). Zet dat maar eens af tegen de duurste Utrecht-transfer van deze zomer: 600.000 euro voor SC Cambuur-speler Van de Streek (24). Hij was woensdag op het middenveld gekoppeld aan controleur Paredes. Dat ging best aardig.

"Zo'n jongen heeft natuurlijk extra kwaliteit. Aannames, een balletje wegleggen - het gaat allemaal heel makkelijk bij hem. Zo ziet het er in ieder geval uit...", vertelde het loopwonder in de mixed zone aan VoetbalPrimeur. "Maar ja: wíj winnen met 1-0. Hij laat zich veel uitzakken, zo probeert Zenit een extra man te creëren op het middenveld, maar ik denk dat wij dat heel goed hebben opgevangen."

Utrecht vierde in de kleedkamer een bescheiden feestje, en terecht, maar trainer en inspirator Erik ten Hag gaf zijn manschappen duidelijk mee dat euforie niet de overhand mocht krijgen. Onmiddellijk de focus op de return in Sint-Petersburg, ook bij Van de Streek. "Dit is een heerlijk gevoel. Mogen we best even van genieten, maar volgende week moet het afgemaakt worden. Dat moet ook direct in je achterhoofd zitten. Dáár valt de beslissing."

Compliment
Opvallend genoeg was de middenvelder, die vorig seizoen 22 goals maakte in de Jupiler League, zelfs vrij kritisch op het spel van zijn team. "Een aantal dingen moet echt beter. Meer rust aan de bal zodra we 'm afgepakt hebben bijvoorbeeld, dan kunnen we in de counter veel gevaarlijker worden. Je zag vanavond dat er echt veel ruimte lag. In de eerste helft kregen we genoeg mogelijkheden, we hadden meer kunnen scoren." 

"Tuurlijk, Zenit voetbalt bij vlagen goed, maar dat mag je ook wel verwachten van zo'n team, toch? Zij hebben hier geen hele grote kansen gekregen. Wij hebben het goed gedaan. Als team stonden we goed, we hebben voor elkaar geknokt. Nu gaan we voor een goed resultaat in Rusland."

In de rust gooide Mancini - hij stond zich 90 minuten lang op te winden voor zijn dugout - het elftal van Zenit om. De Italiaan schakelde over naar een systeem met vijf verdedigers. "Zij passen zich aan ons aan. Dat is echt een compliment", vond Van de Streek. "De eerste helft konden ze totaal geen druk op ons krijgen. Na de pauze lieten ze ons meer komen, daardoor ontstond er ruimte in onze rug. Zij besluiten te gaan counteren. Dat wordt dan lastig, maar wij blijven rustig en we spelen het goed uit. En op het goede moment maken we de 1-0."

In het schitterende, gloednieuwe Krestovsky Stadium van Zenit verwacht hij volgende week donderdag 'een heksenketel'. Maar kansloos is Utrecht absoluut niet tegen de miljoenenploeg van Mancini, verzekert Van de Streek. "Ook daar moeten we ons eigen spel spelen. De dingen die vandaag niet zo goed gingen, moeten beter. In balbezit, vooral. We moeten Zenit vaker uit elkaar trekken, de ruimtes benutten. Dat moet sneller. Het draait om details. Wij kunnen daar absoluut een goed resultaat neerzetten."