Spelersrapport: Ziyech, Dolberg en Neres grootste dissonanten bij dramatisch Ajax

Spelersrapport: Ziyech, Dolberg en Neres grootste dissonanten bij dramatisch Ajax

17-08-2017 22:45
104

Ajax was donderdag geen schim van de ploeg die vorig seizoen de finale van de Europa League bereikte. De Amsterdammers gingen pijnlijk onderuit tegen Rosenborg. Tijd voor de cijfers.

Wout Stravers
AMSTERDAM

André Onana - 5,5: Verrichtte geen enkele noemenswaardige redding. De belangrijkste redding kwam van Veltman (op de lijn). Opvallend: komt steeds erg gretig uit, zo ook bij de tegengoal.

Joël Veltman - 5,5: Stond niet goed gepositioneerd bij de tegentreffer, die aan zijn kant viel. Tot dat moment was Veltman niet in de problemen gekomen.

Matthijs de Ligt - 6,5: Speelde voor de tweede keer rechts centraal in de defensie, normaliter de plek van Sánchez. Was, voor zover je daar over kunt spreken, de beste Ajacied.

Nick Viergever - 6: Eveneens op weinig fouten te betrappen. Je kunt hooguit stellen dat er soms meer risico in de passing genomen mocht worden. Dat ontbreekt in heel Ajax nog in deze fase.

Mitchell Dijks - 6,5: Staat continu 'hoog' gepositioneerd, heeft echt de drang om mee op te komen. Voorzetten genoeg. Het zou ook fijn zijn als ze een keer aankomen.

Lasse Schöne - 6: Waar de controleur in de grote Europese wedstrijden de laatste tijd wel eens overlopen werd, gebeurde dat ditmaal niet. Het lukte hem echter ook niet om in zijn kracht te komen spelen.

Donny van de Beek - 5,5: Begon de wedstrijd sterk, zakte daarna weg en paste zich aan aan het niveau van de wedstrijd. Balverlies van Van de Beek leverde bijna een tegentreffer op.

Hakim Ziyech - 4: Onzichtbaar en veel balverlies. Het lukte de aanvallende middenvelder niet het spel vorm te geven. De moedeloosheid na een mislukte pass straalde er soms van af.

David Neres - 5: De Braziliaan kreeg weer eens de kans, maar die greep hij niet bepaald. De openingsfase - die nog prima was - ging volledig aan hem voorbij. Soms bekroop je de gedachte: had hem even een Red Bulltje gegeven voor de wedstrijd.

Kasper Dolberg - 4: De vierde officiële wedstrijd dit seizoen en weer geen goal voor Dolberg. Zijn start is net als die van Ajax dramatisch. Hij kwam bovendien niet in het spel voor. Zijn oogst: één geblokt schot.

Amin Younes - 5,5: Had de eerste helft dreiging, kwam zo nu en dan zijn man ook voorbij, maar wist er daarna niks mee te doen. Het aloude liedje: rendement.

Invallers:

Justin Kluivert - 5,5: Kreeg een half uur van Keizer, maar kon zich daar niet in onderscheiden.

Klaas-Jan Huntelaar - Speelde te kort voor een beoordeling