Vijf conclusies na Ajax-afgang: los zand en de onvermijdelijke Overmars

Vijf conclusies na Ajax-afgang: los zand en de onvermijdelijke Overmars

18-08-2017 00:55
47

Het seizoen van Ajax is dramatisch begonnen. De Amsterdammers wachten na vier officiële wedstrijden nog op een zege en dreigen zelfs Europees voetbal mis te lopen. Vijf dingen die VoetbalPrimeur donderdag opvielen in de Arena.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Totaal gebrek aan samenhang
Even los van de roep om transfers, mag van het huidige Ajax verwacht worden dat het verder is. Veel verder. Davinson Sánchez, Davy Klaassen en Bertrand Traoré zijn uit het elftal verdwenen, de overige acht (!) spelers staan er nog gewoon in. Dat het elftal bij één verkeerde bal totaal uit elkaar valt, is ook de trainer aan te rekenen. Het compact druk zetten komt daardoor niet meer uit de verf. Sterker nog, in alle wedstrijden dit seizoen is Ajax tegen doelpunten uit counters aangelopen.

Ziyech dé grote man?
Klaassen weg, meer verantwoordelijkheid én ruimte voor Ziyech. De patron op het middenveld. Dat was zo'n beetje het plan, een maandje terug. Tegen Rosenborg was hij een van de slechtste Ajacieden. Zo slecht als donderdag heeft hij vorig seizoen zelden gespeeld. De moedeloosheid straalde er soms vanaf, alsof hij dacht wat de fans ook dachten: hoe kan dit, amper drie maanden na het bereiken van een Europese finale?

Neres zakt toch weer weg
In het grotere geheel niet zo'n belangrijke pion, maar Neres stond donderdag voor het eerst dit seizoen in de basis. Van een getergde speler leek echter geen sprake. Ballen sprongen van zijn voet en Neres kwam zijn tegenstander amper tot niet voorbij. Dé kans op 1-0 liet hij bovendien liggen: hij schoot wild naast.

Dolberg totáál onzichtbaar
Heeft Dolberg dit seizoen al een honderd procent kans gehad? Tegen Nice (thuis) en Heracles (uit) kreeg hij vooral mogelijkheden. In Almelo werd hij ook weer wat meer in het spel betrokken. Vooralsnog blijkt dat een incident, want tegen Rosenborg was het huilen met de pet op. Eén geblokt schot was de oogst en de aanvoer was zo mogelijk nog schraler. Het leek donderdag op zijn optreden in de Europa League-finale.

De onvermijdelijke Overmars
Je kunt, vlak voor het einde van transfermaand augustus, de directeur voetbalzaken niet los zien van wat er op het veld gebeurt. "Wij hebben heus wel iemand achter de hand voor Sánchez", zei Overmars voor de wedstrijd. Maar daar zit nou net niét het probleem. Het gaat erom dat Ajax veel te laat of niet heeft geanticipeerd op het vertrek van Jaïro Riedewald, Kenny Tete en Bertrand Traoré. Daardoor moest zelfs Mitchell Dijks worden afgestoft. Overmars heeft net als vorig seizoen met vuur gespeeld en dat breekt Ajax op. Alweer.