Ajax onder Bosz alleen in snelle omschakeling kwetsbaar: Had dit beeld zelf ook

Ajax onder Bosz alleen in snelle omschakeling kwetsbaar: "Had dit beeld zelf ook"

18-08-2017 09:18
57

Als prestatiemanager bij de KNVB doet Peter Blangé onderzoek naar hoe het verschil met de internationale topcompetities kleiner gemaakt kan worden. Daarbij worden niet alleen de verschillen met de 'Big 5'-competities geanalyseerd, maar ook de Eredivisie apart doorgelicht.

In het Algemeen Dagblad wordt geschreven over een onderzoek hoe de clubs in Nederland tot scoren komen. Daarbij zijn Feyenoord en FC Utrecht de opvallende uitschieters als het gaat om een gelijkmatige spreiding van de manier waarop goals gemaakt worden.

Feyenoord springt boven alle andere Eredivisie-clubs uit. De Rotterdammers scoorden via een opbouw vanaf eigen helft, aanvallen vanaf de helft van de tegenstander, uit counters, omschakelingen en spelhervattingen. Feyenoord had dus de meeste wapens, net als FC Utrecht. Opvallend is volgens het Algemeen Dagblad dat Utrecht als enige mee kan in de internationale top 20 bij verdedigend duels.

Ook hoe tegengoals vielen is onderzocht. Ajax incasseerde vorig seizoen onder Peter Bosz geen enkele goal waarbij het balverlies leed op eigen helft en de tegenstander vervolgens na meer dan vier passes kon scoren. Conclusie: alleen in de snelle omschakeling was Ajax kwetsbaar. "Ik had dit beeld zelf ook al, en het strookt dus met de bevindingen van Blangé", aldus Bosz in het AD.