'Huntelaar zegt dan iets waardoor het daarna misschien wel lukt. Dat is fijn'

'Huntelaar zegt dan iets waardoor het daarna misschien wel lukt. Dat is fijn'

20-08-2017 20:09
18

Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg in de spits bij Ajax, het maakt Justin Kluivert niets uit. De jonge buitenspeler van de Amsterdammers speelde zondag voor het eerst dit seizoen vanaf de aftrap samen met Huntelaar. VoetbalPrimeur sprak met Kluivert na afloop van de 3-1 overwinning op FC Groningen.

Emile van de Sande
AMSTERDAM

Wat zijn de grootste verschillen tussen Huntelaar en Dolberg?
"Huntelaar is meer een afmaker, hij is heel gretig voor de goal. Hij moet meer met voorzetten bediend worden, dan is hij op z'n best. Dolberg is meer een spits die technisch heel erg sterk is, maar hij is wat betreft afmaken natuurlijk ook een topper."

Wat vraagt het dan van jou als buitenspeler, wanneer Huntelaar speelt in plaats van Dolberg?
"Als Huntelaar speelt, moet ik mijn rol ook anders gaan invullen. Ik wist vandaag dus dat ik veel voorzetten moest gaan geven. Je weet dat hij altijd in de zestien staat en heel goed is wanneer hij hoge voorzetten krijgt. Dat heeft hij al vaak genoeg bewezen, niet alleen bij Ajax maar ook bij clubs waar hij hiervoor speelde. Het voelt ook wel fijn om met zo'n spits te spelen."

"Tijdens de wedstrijd merk je wel dat er een ander type spits staat. Huntelaar communiceert veel tijdens de wedstrijd. Wanneer de voorzetten even niet aankomen, zegt hij iets waardoor het de volgende keer misschien wel lukt. Het is wel fijn als er zoveel gecommuniceerd wordt onderling."

Heb jij een voorkeur voor een van de twee?
"Nee, ik heb geen voorkeur. Het maakt me niet zoveel uit. Het zijn allebei heel goede spitsen, al hebben ze verschillende kwaliteiten. Maar de belangrijkste kwaliteit hebben ze allebei: scorend vermogen. Dat killer instinct hebben ze beiden. Dat zie je ook op de trainingen, ze maken elke bal af. Het maakt mij niet uit of ik voorzetten moet geven of meer combinerend moet samenspelen met de spits. Ik hou van die variatie in mijn spel. Vandaag is het niet gelukt om Huntelaar te bedienen, dat is jammer. Maar je kan niet alles hebben elke wedstrijd."