Ajax-fans, look away: zeven gevolgen van een onthutsende avond in Noorwegen

Ajax-fans, look away: zeven gevolgen van een onthutsende avond in Noorwegen

Even leek alles toch nog goed te komen voor Ajax, toen Amin Younes en Lasse Schöne binnen zestig seconden voor de ommekeer zorgden in Trondheim. In de slotfase stortte het Amsterdamse kaartenhuis toch nog in elkaar tegen Rosenborg. Europese uitschakeling is daardoor een feit. Wat zijn nu de gevolgen voor de club? VoetbalPrimeur stipt vijf punten aan. 

Grotere kans op vertrek Dolberg en Ziyech
Hoewel spelers als Hakim Ziyech en Kasper Dolberg natuurlijk mede debet zijn aan de Europese uitschakeling, is de kans natuurlijk groot dat het in de komende week onrustig wordt rond een aantal talenten van Ajax. Ziyech is een uniek talent, Dolberg zou in de belangstelling staan van AS Monaco. Zulke spelers willen graag actief zijn op het allerhoogste niveau. Gaan zij piepen wanneer er richting 31 augustus - de transferdeadline - nog een grote club aanklopt in Amsterdam? 

Ontwikkeling spelers loopt deuk op
Wedstrijden spelen tegen sterke tegenstanders, dáár word je een betere voetballer van. Voetballers van Ajax zijn gewend om drie keer in de week te voetballen: in het weekend competitie, op dinsdag, woensdag of donderdag Europees voetbal. Een groot aantal spelers van Ajax staat nu een jaar lang stil in de ontwikkeling. Zij zullen minder speeltijd krijgen, omdat Ajax nu eenmaal minder wedstrijden speelt. Het KNVB Beker-toernooi is nog de enige kans om naast de competitie speelminuten te maken. 

Overmars kan buitenkansjes vergeten
Een middenvelder, een aanvaller, misschien nog wel een extra verdediger. Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft een flink budget en was van plan om in de komende week nog in actie te komen op de transfermarkt. Grote talenten en buitenkansjes zullen nu een stuk sceptischer zijn over een transfer naar de Arena. Het spelen van Europees voetbal is een must voor veel voetballers en hun zaakwaarnemers. Op dat podium speel je je nu eenmaal in de kijker bij grotere clubs uit het buitenland. 

Marktwaardes kelderen
Had Ajax deze zomer 40 miljoen euro kunnen vragen voor Davinson Sánchez als afgelopen seizoen niet de Europa League bereikt was? Hoeveel was Dolberg waard geweest als het team van Peter Bosz niet  zulke imponerende prestaties had geleverd tegen onder meer Schalke 04 en Olympique Lyon? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het mislopen van Europees voetbal kost Ajax indirect klauwen met geld. Neem een André Onana, Ziyech, Dolberg. Zij worden dit seizoen geen stuiver extra waard. Sterker nog: ze worden eerder mínder waard. 

Veranderingen binnen het technisch hart (?) 
Is de positie van Overmars nog wel houdbaar na de rampzalige ontwikkelingen van de afgelopen maanden? Hoe zit het eigenlijk met de positie van Dennis Bergkamp, die achter de schermen een flinke vinger in de pap heeft? Nu Ajax voor het eerst in 51 jaar niet actief is in Europa, móet er iets gebeuren. Dit kan zo niet doorgaan. Wie grijpt er in? Gaan er deze maand nog koppen rollen? Of blijft alles zoals het is in de Arena? 

Druk op Keizer nóg groter
Geef het Keizer maar te doen. Na een jaar in de relatieve luwte bij Jong Ajax schoven Bergkamp, Overmars en directeur Edwin van der Sar hem naar voren als opvolger van Bosz. De eerste twee maanden als trainer van Ajax 1 zijn desastreus verlopen. Op dit rampscenario zal hij nooit gerekend hebben. Hoe gaat hij om met de druk? Het inbrengen van Deyovaisio Zeefuik in de slotfase van het uitduel met Rosenborg was een slecht voorteken. Wat een onbegrijpelijke ingreep. 

Focus op de Eredivisie
Géén Europees voetbal betekent dat Ajax zich tot mei volledig kan storten op de Eredivisie. Geen afleiding, geen verre reizen, geen uitwedstrijden op donderdagavond. De penningmeester zal er  niet blij mee zijn, maar Marcel Keizer kan het wellicht zien als een klein lichtpuntje. Net als PSV kan Ajax zich volledig storten op de Eredivisie. Kampioen Feyenoord heeft de Champions League er nog bij. De 34e landstitel veroveren is letterlijk het enige dat dit nu al rampzalige seizoen enigszins goed kan maken. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s