'PSV speelt in op Europees debacle Nederlandse clubs: kampioenspremie devalueert'

'PSV speelt in op Europees debacle Nederlandse clubs: kampioenspremie devalueert'

25-08-2017 08:05
18

Na het debacle van Ajax en PSV in de voorrondes van de Europa League, is het heroveren van de vaste Champions League-plek geen zekerheid meer voor Nederland. Dat heeft in Eindhoven gevolgen voor de kampioenspremie.

Nederland leek hard op weg om weer te gaan stijgen op de coëfficiëntenlijst na de uitstekende prestaties van Ajax vorig seizoen, maar dat is dit seizoen in een klap teniet gedaan. De Amsterdammers werden uitgeschakeld door Rosenborg BK, terwijl PSV een ronde eerder een tik kreeg van het Kroatische Osijek. Een landstitel levert dus niet zeker een pot met geld op. Deelname aan de Champions League is goed voor twaalf miljoen euro.

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft PSV al ingespeeld op de nieuwe situatie. De kampioenspremie bedroeg in het verleden 300.000 euro (afhankelijk van het aantal gespeelde wedstrijden), maar die wordt nu pas volledig uitgekeerd als deelname aan het miljoenenbal is veiliggesteld via de voorrondes.

Feyenoord en Vitesse zijn dit seizoen de enige Europese deelnemers van Nederland. De Rotterdammers hebben een loodzware poule in de Champions League met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk. Ook van Vitesse kunnen in de Europa League geen wonderen worden verwacht. De loting voor dat toernooi is vrijdagmiddag.