PSV contracteert 'nieuwe Henry' van Arsenal: Raiola regelde Ajax-vertrek

PSV contracteert 'nieuwe Henry' van Arsenal: Raiola regelde Ajax-vertrek

01-09-2017 13:30
51

PSV verraste donderdag op deadlineday met de komst van Arsenal-talent Donyell Malen. Wie is de achttienjarige aanvaller, die 2,5 jaar geleden nog in de opleiding van Ajax voetbalde? VoetbalPrimeur stelt hem voor.

Malen belandde exact tien jaar geleden bij Ajax, waar hij zich door de jaren heen ontwikkelde als één van de grote beloftes van De Toekomst. Als generatiegenoot van Matthijs de Ligt, Carel Eiting en Timothy Fosu-Mensah viel hij op door zijn kracht, snelheid en creativiteit. Dat bleef niet onopgemerkt bij Arsenal. De Londenaren sloegen toe op het moment dat Ajax en zaakwaarnemer Mino Raiola het niet eens konden worden over het eerste profcontract van Malen.

Op 19 januari 2015 vierde de aanvaller zijn zestiende verjaardag. Raiola had zich toen al over hem ontfermd. In mei volgde de eerste contractaanbieding van Ajax. Niet snel genoeg, zo vond Raiola, die zijn plannetje al klaar had liggen. 'Bij Ajax begeleid ik Malen, het grootste talent dat er rondloopt', zei Raiola in april 2015. 'Hij is alweer een tijdje zestien maar Ajax heeft me nog steeds niet benaderd voor een gesprek. Raar toch?' Die zomer loodste de zaakwaarnemer zijn pupil naar Arsenal. Na onder meer Fosu-Mensah, Javairo Dilrosun, Juan Familia-Castillo de zoveelste Ajax-kikker die uit de kruiwagen sprong.

In Londen
Malen had niet lang nodig om de vaste volgers van Arsenal te overtuigen van zijn kwaliteiten. Hij groeide in korte tijd uit tot één van de talentvolste spelers in de jeugdopleiding, waar hij vooral bekend stond om zijn snelheid en neusje voor de goal. Afgelopen seizoen maakte Malen veertien doelpunten in dertig optredens voor O18, O21 en O23. Opvallend genoeg scoorde Malen váker in wedstrijden met hogere jeugdteams. De teller stokte uiteindelijk bij 27 goals in 67 optredens.

Op Arsenal-fora werd hij deze zomer nog the next big thing genoemd én vergeleken met Thierry Henry. 'Met zijn skills als een pure doelpuntenmaker en allrounder, zie ik een nieuwe Henry in hem. Over drie of vier jaar de grote man? Donyell Malen heeft werkelijk alles om een favorietje te worden in het Emirates Stadium', valt te lezen in een stuk op een belangrijke Arsenal-fansite. Malen wordt qua speelstijl ook vergeleken met Arsenal-topaankoop Alexandre Lacazette.

Afgelopen maand maakte Malen tijdens een oefenduel met Sydney FC zijn officieuze debuut in de hoofdmacht van Arsenal. In Eindhoven sluit hij aan bij Jong PSV, waar hij voor het eerst écht kennismaakt met de harde wetten van het betaald voetbal. PSV hield in zijn persbericht wijselijk de mond dicht over het bedrag dat voor Malen is overgemaakt naar Arsenal, maar in Engeland circuleren berichten over een transfersom van 1,5 miljoen euro.