De nieuwe Oranje-generatie: hou deze 20 (!) piepjonge talenten in de gaten

De nieuwe Oranje-generatie: hou deze 20 (!) piepjonge talenten in de gaten

Gepubliceerd: woensdag 6 september 2017 om 11:30wo 06-09-2017 om 11:30

Het is een veelgehoord antwoord op vragen over het diepe dal waar het Nederlandse voetbal momenteel in zit: er zit een hoop talent van eigen bodem aan te komen. Maar wie zijn die talenten dan? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Het EK van 2016 werd niet gehaald, alleen een wonder kan Oranje nog aan een ticket voor het WK van 2018 helpen en met Feyenoord (Champions League) en Vitesse (Europa League) zijn 'we' met slechts twee clubs actief op het Europese podium. De situatie is klip en klaar: het Nederlandse voetbal zit in een wak. En dus is het wachten op nieuwe aanwas uit de jeugd. Onderstaand twintig Nederlandse talenten in de leeftijd 16, 17 en 18 die eraan zitten te komen.

18 jaar
De leeftijdscategorie waarin talent mag gaan ruiken aan het grote werk. We beginnen met misschien wel de grootste belofte: Donyell Malen. De 'nieuwe Henry' verruilde op deadlineday Arsenal voor PSV en is op schot als jeugdinternational van Oranje O19. Hetzelfde geldt voor zijn nieuwe PSV-maatje Joël Piroe, die afgelopen zomer op het EK O19 indruk maakte met een hattrick tegen Duitsland. Andere talentvolle aanvallers: Ché Nunnely (Ajax) en Nick Venema (FC Utrecht).

Het Nederlandse voetbal kan natuurlijk niet drijven op alleen doelpuntenmakers, maar middenvelders en verdedigers vallen op deze leeftijd minder op. Wie zich wel onderscheiden zijn middenvelder Noa Lang (Ajax), verdediger Armando Obispo (PSV) en doelman Mike van de Meulenhof (PSV). Aad de Mos prees Obispo onlangs als een betere versie dan Matthijs de Ligt. De achttienjarige Ajacied is net als Rick van Drongelen (HSV), Justin Kluivert (Ajax) en de geblesseerde Calvin Stengs (AZ) niet meegenomen in deze lijst, omdat zij het stadium 'onbekend talent' al voorbij zijn.

(Van links naar rechts: Obispo, Piroe, Malen)

17 jaar
Een lichting die lijkt over te lopen van talent. Drie van hen spelen reeds in het buitenland: vleugelverdediger Juan Familia-Castillo (Chelsea), middenvelder Immanuel Pherai (Borussia Dortmund) en aanvaller Tahith Chong (Manchester United). Familia-Castillo en Chong spelen al even in Engeland, terwijl Pherai afgelopen zomer door Mino Raiola van AZ naar het Borussia Dortmund van Peter Bosz werd geloodst.

In deze leeftijdscategorie ook twee verdedigers die op termijn zomaar eens het Oranje-centrum kunnen vormen: de imponerende Heerenveen-debutant Kik Pierie en de gewilde Perr Schuurs (Fortuna Sittard). En dan is er ook nog Lutsharel Geertruida (Feyenoord). Zakaria Aboukhlal (PSV) is de meest scorende spits van Nederland in zijn leeftijdscategorie, terwijl Ferdi Kadioglu (NEC) vorig seizoen al naam maakte in de Eredivisie. In doelman Jasper Schendelaar - de jongste debutant in de AZ-geschiedenis - schuilt een potentiële topper, al is het lastig om op deze leeftijd een keeper te beoordelen op de 'Van der Sar-schaal'.

(Van links naar rechts: Pherai, Chong en Schuurs)

16 jaar
De onbekendste, maar misschien wel meest opwindende leeftijdcategorie. Hierin is ruimte voor vier toptalenten, te beginnen met Myron Boadu. De zestienjarige spits zit regelmatig bij de selectie van AZ, debuteerde nog niet in de Eredivisie, maar is van plan om de beste spits ter wereld te worden. Die plannen zal ook Joshua Zirkzee hebben. De aanvaller maakte deze zomer een geruchtmakende overstap van Feyenoord naar Bayern München.

Ook Daishawn Redan woont op zestienjarige leeftijd al in het buitenland. Chelsea weekte het grootste talent van De Toekomst los bij Ajax. Wat zou het mooi zijn als hij over enkele jaren weet door te breken op het hoogste niveau, al is dat weinig talenten gegeven, vooral in Engeland. Tot slot is er Wouter Burger. De Feyenoorder tekende dit jaar zijn eerste profcontract in De Kuip en staat te boek als een hardwerkende middenvelder met leiderscapaciteiten. En op z'n tijd deelt hij een panna uit.

Welke van deze spelers zie jij zeker doorbreken op topniveau en welke toptalenten mis je nog in deze lijst? Reageer in de comments!

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws