Zeven Feyenoord-conclusies: misser Van Bronckhorst en déjà vu Stockholm

Zeven Feyenoord-conclusies: misser Van Bronckhorst en déjà vu Stockholm

13-09-2017 23:00
64

Feyenoord leefde er lang naar toe, maar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst werd woensdag van het veld geblazen door Manchester City. Zeven conclusies na een ontluisterende avond.

Hoogspanning
Vanaf de eerste seconde - nee, al vanaf de Champions League-hymne, stond Feyenoord bol van de spanning. Geen moment was er de rust om te kijken wat de beste optie was en óf er überhaupt een optie was. Alle spelers van Feyenoord maakten hun Champions League-debuut en dat was terug te zien.

Misser Van Bronckhorst
De woorden van Guardiola over Feyenoord en het Nederlands voetbal klonken zo mooi, dinsdag op de persconferentie. "History counts", zei Pep. Daar was op het veld helaas weinig van terug te zien. De 5-3-2-variant die Van Bronckhorst tevoorschijn had getoverd, werd moeiteloos omspeeld door City. Jens Toornstra op de bank en Michiel Kramer in de spits bleek een misser te zijn.

Gebrek aan focus
Tot twee keer toe werd Feyenoord in de luren gelegd door een snel genomen korte corner (bij de 0-1 en 0-4). Dat gebeurde al na een minuut, dus nog voordat alle ellende begon. Of wás dat juist de oorzaak van de ellende? Juist het aspect waarvan gehoopt werd dat het Feyenoords kracht was - scherpte, focus, strijd - kwam niet van de grond.

Recidivist Kramer
Het sneeuwt een beetje onder door de troosteloosheid van de wedstrijd zelf, maar de tackle van Michiel Kramer op Kyle Walker, vlak voor rust, was een aanslag. Een benenbrekende charge die met rood bestraft had moeten worden. Als de frustratie oploopt, heeft Kramer moeite zich te beheersen, dat is al vaker gebleken.

Europa League-hoop geluwd
Gezien de krachtsverhoudingen in de groep zou het knap zijn als Feyenoord derde wordt, maar ook die ambitie liep woensdagavond een knauw op. Shakhtar Donetsk, waarvan gehoopt werd dat het minder sterk was dan een paar jaar geleden, won verrassend van SSC Napoli. De op voorhand grootste concurrent om de derde plaats staat daardoor direct drie punten los.

PSV-uit direct moeilijker
Feyenoord is foutloos gestart in de Eredivisie, maar een dreun als deze doet wat met het zelfvertrouwen. De Feyenoord-staf zal in aanloop naar de topper tegen PSV benadrukken dat de Champions League qua niveau een andere wereld is. Dat is ook zo, maar een nederlaag als deze heeft Feyenoord in tijden niet geleden en wordt ontegenzeggelijk meegenomen naar de volgende wedstrijd.

Stockholms déjà vu
De koude douche die Feyenoord kreeg had qua aanloop wat weg van de Europa League-finale van Ajax afgelopen mei. Lang werd er naar de wedstrijd uitgekeken, maar eenmaal begonnen kon er letterlijk geen minuut van worden genoten. Beide keren kwam de tegenstander uit Manchester. Beide keren was het klasseverschil simpelweg te groot.

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur)