Demotivatie dreigt voor Ziyech en Van Ginkel: 'Uitschakeling dreunde maanden na'

Demotivatie dreigt voor Ziyech en Van Ginkel: 'Uitschakeling dreunde maanden na'

14-09-2017 07:44
40

Voor de beoogde leiders van PSV en Ajax dreigt stilstand nu beide clubs voortijdig zijn uitgeschakeld in Europa. Volgens ervaringsdeskundige Ruben Schaken ligt demotivatie op de loer voor Marco van Ginkel en Hakim Ziyech.

"Niet bewust, maar je lichaam wil prikkels. Ziyech heeft dat vorig jaar in de Europa League natuurlijk prachtig ervaren. Je zag hem groeien, ook qua inhoud en overgave. Dát is ontwikkeling", zegt Schaken in het Algemeen Dagblad. Hij verkaste zelf in 2010 naar Feyenoord om Europees te kunnen spelen, maar na een pijnlijke uitschakeling tegen AA Gent was het klaar. "De uitschakeling dreunde drie maanden na in mijn hoofd. En dat zal voor Ziyech en Van Ginkel ook gelden."

Schaken stelt dat de uitdaging, los van de titelstrijd, op persoonlijk vlak ligt. Van Ginkel is aanvoerder van PSV, terwijl Ziyech het elftal moet dragen. "Prachtige persoonlijke uitdagingen. Al wegen die in beide gevallen niet op tegen het gemis van Europees voetbal. Er kan een moment komen dat de frustratie het gaat winnen. Maar juist in zo'n seizoen kun je laten zien dat je mentaal uit het juiste hout bent gesneden. Vlammen! Dat zien de grote clubs in Europa dan ook."

Tim de Cler sluit zich aan bij de voormalige rechtsbuiten dat het gemis van Europees voetbal zwaar weegt. "Zonder is het eentonig. Mentaal is dat niet best. Juist daar zit nu dan ook de uitdaging. En het doel voor PSV en Ajax is heel duidelijk. Zeker zonder Europees voetbal is de titel een must."