Vrije val op coëfficiëntenlijst dreigt: Griekenland en Oostenrijk hijgen in de nek

Vrije val op coëfficiëntenlijst dreigt: Griekenland en Oostenrijk hijgen in de nek

15-09-2017 07:40
54

De tot dusver teleurstellende optredens van Nederlandse clubs in Europa kunnen wel eens dramatische gevolgen hebben. Alleen Feyenoord en Vitesse doen nog mee in respectievelijk de Champions League en Europa League.

Nederland blijft na de eerste Europese speelronde verstoken van punten op de UEFA coëfficiëntenlijst, meldt Voetbal International. Na de vroege uitschakeling van Ajax, PSV en FC Utrecht moet Nederland, dat op 1.700 punten blijft staan, vooral omlaag kijken. Turkije heeft nu 2.200 punten en is buiten bereik.

De Turken staan over de laatste vijf seizoenen nu namelijk op een totaal van 31.200, terwijl Nederland 28.549 punten verzameld heeft. Griekenland en Oostenrijk volgen op de voet. Die landen haalden met 3.500 en 3.750 beduidend meer punten binnen dan de Eredivisie-clubs en azen op de elfde plaats. Ook Tsjechië doet het beter dan Nederland.

Een plek buiten de top twaalf betekent dat Nederland net als dit seizoen slechts twee voorronde-tickets voor de Champions League mag verdelen. Als Feyenoord en Vitesse niet weten te overwinteren, komt de positie echt in gevaar. Clubs krijgen een bonus bij het bereiken van een volgende Europese ronde. Vorig jaar harkte Ajax daardoor een totaalscore van 9.100 binnen.