Buitenlandse clubs uitgekeken op Nederlandse trainer: nog vijf man op niveau

Buitenlandse clubs uitgekeken op Nederlandse trainer: nog vijf man op niveau

18-09-2017 13:00
32

"Nu zijn Ronald Koeman en ik de kartrekkers in het buitenland, maar ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe Nederlandse toptrainers gaan opstaan", aldus Andries Jonker in april van dit jaar. Vijf maanden later is hij na een dramatische seizoenstart ontslagen als trainer van VfL Wolfsburg. Het past in een opvallend patroon: Nederlandse trainers zijn steeds minder gewild in het buitenland.

De trainer was jarenlang één van de belangrijkste exportproducten van het Nederlandse voetbal: Louis van Gaal bij FC Barcelona, Bayern München en Manchester United en Guus Hiddink bij Real Madrid en Chelsea. Die hoogtijdagen liggen nog vers in het geheugen, maar het lijkt gedaan met de glorietijd van het Nederlandse trainersgilde. Na het ontslag van Frank de Boer (Crystal Palace) en Andries Jonker (VfL Wolfsburg) is het goed zoeken, maar VoetbalPrimeur stelt een lijstje samen met coaches die nog wél actief zijn in het buitenland. Hoe vergaat het hen?

Peter Bosz - 53 jaar - Borussia Dortmund
Tien punten in de eerste vier Bundesliga-duels met tien doelpunten voor en nul tegen: dat zijn cijfers waarmee je thuis kunt komen. Bosz maakt in zijn eerste weken indruk met de BVB-Passmaschine. Wat dat betreft lijkt zijn huwelijk met Dortmund een match made in heaven. Bosz genoot vorig seizoen bij Ajax van de betere spelers die hij tot zijn beschikking had ten opzichte van Vitesse en zal nu hetzelfde gevoel hebben bij Dortmund. Nu is het zaak voor Bosz om Dortmund door de loodzware Champions League-groep met Real Madrid, Tottenham Hotspur en APOEL Nicosia te loodsen.

Ronald Koeman - 54 jaar - Everton
Zo goed als het gaat met Bosz, zo slecht gaat het met Koeman. De manager van Everton mocht deze zomer 160 miljoen euro uitgeven aan versterkingen als Davy Klaassen (27 miljoen), Jordan Pickford (28,5 miljoen), Michael Keane (28,5 miljoen) en Gylfi Sigurdsson (50 miljoen), maar de resultaten zijn tot op heden bedroevend. Everton staat na vier Premier League-duels in de degradatiezone en verloor donderdag met 3-0 in de Europa League. Het is feitelijk de eerste échte dip van Koeman als manager in Engeland, waar hij eerder veel lof oogstte bij Southampton.

Albert Stuivenberg - 46 jaar - Racing Genk
Stuivenberg is sinds eind 2016 bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het buitenland. Het begin was goed, met een kwartfinale in de Europa League, maar langzaam maar zeker komt de klad erin. Racing Genk pakte dit seizoen pas acht punten in zeven wedstrijden. Opvallend is dat Stuivenberg zijn ploeg absoluut niet aan het voetballen krijgt. Bij de achterban van Genk groeit ondertussen het ongeduld. Ter verdediging: Stuivenberg predikt de Hollandse School met voetbal over de vleugels, maar kreeg afgelopen zomer geen enkele versterking voor de posities.

Jaap Stam - 45 jaar - Reading
Stam is waarschijnlijk de Nederlandse kroonprins van het trainersgilde in het buitenland. Vorig seizoen werd de manager van Reading geroemd om het feit dat hij resultaat wist te koppelen aan verzorgd voetbal, een zeldzame combinatie in het Championship. Uiteindelijk liep Stam in de finale van de play-offs promotie naar de Premier League mis. Dit seizoen gaat het vooralsnog een stuk moeizamer. Reading verzamelde in de eerste zeven wedstrijden pas acht punten en staat op de achttiende plaats. Voordeel voor Stam is dat hij nog liefst 39 competitiewedstrijden te gaan heeft.

Jordi Cruijff - Maccabi Tel Aviv
Zeer verrassend ging Cruijff in juni aan de slag als trainer van Maccabi Tel Aviv. Bij de Israëlische topclub was hij al werkzaam als technisch directeur. Cruijff, eerder werkzaam als technische man bij AEK Larnaca, kent een redelijke seizoenstart met Maccabi. In de eerste drie competitiewedstrijden won zijn ploeg twee keer, maar in eigen huis werd ruim verloren van koploper Beitar Jeruzalem (0-3). Het is de vraag of Cruijff als trainer het hoogste niveau gaat, wil of kan halen. In de zomer trok FC Barcelona nog aan zijn mouw voor een technische rol in Camp Nou.

Overige Nederlanders in het buitenland
Henk ten Cate (Al Jazira), Dennis van Wijk (OH Leuven), Erik van der Meer (Budapest Honved), Jimmy Floyd Hasselbaink (Northampton Town), Stanley Menzo (Ajax Cape Town), John Lammers (Esbjerg fB), Arno Pijpers (FC Flora), René Meulensteen (Kerala Blasters).

Conclusie
De Nederlandse trainer is niet meer in trek. Het product is aan inflatie onderhevig en wordt op dit moment alleen nog in stand gehouden door Bosz en Koeman. De tijden dat een landgenoot aan de touwtjes trok bij een absolute grootmacht zijn in elk geval voorbij. De bal ligt nu bij de trainers én de KNVB, die meer betere trainers moet opleiden. Want op deze manier heeft het Nederlandse voetbal er een gloednieuwe crisis bij.