De Eredivisie-vertrekkers: Elia en Sánchez top, valse start voor verdedigers

De Eredivisie-vertrekkers: Elia en Sánchez top, valse start voor verdedigers

19-09-2017 14:00
10

Feyenoord, Ajax, PSV, FC Utrecht, Vitesse en ga zo maar door: allemaal raakten ze in de zomer belangrijke basisspelers kwijt aan buitenlandse clubs. Hoe gaat het medio september met onder meer Davy Klaassen, Terence Kongolo en Davy Pröpper? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Prima begin
Het gaat lekker met Eljero Elia in de Turkse Süper Lig. De vleugelaanvaller van Istanbul Basaksehir scoorde liefst drie keer in vier duels in de voorronde van de Champions League, maar zijn club redde het uiteindelijk nét niet tegen Sevilla. In de competitie staan Elia en de verrassende vicekampioen van vorig seizoen op een vijfde plaats.

Niets dan lof in Engeland voor de prestaties van Davinson Sánchez, recordaankoop van Tottenham Hotspur. Met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen vormt de Colombiaan een heuse Ajax-defensie bij Spurs. Sánchez stond in de basis tegen Everton (3-0 winst) en Swansea City (0-0). Zijn aanpassing aan de Premier League lijkt vlotjes te verlopen.



We hebben het de laatste weken regelmatig gehoord in voetbalpraatprogramma's: wat is het een gemiste kans voor Feyenoord, Ajax en PSV dat Rick van Drongelen nu staat te schitteren in de Bundesliga. De achttienjarige verdediger, door Sparta voor miljoenen euro's verkocht, draait bij Hamburger SV mee alsof-ie al jaren niets anders doet. In Duitsland zijn ze nu al gek van hem. 

In de Eredivisie scoren was nooit een probleem voor Ricky van Wolfswinkel. Zodra de spits in een zware competitie aan de slag ging, stokte zijn productie echter. Bij Norwich City, Saint-Etienne en Real Betis slaagde hij niet. Mooi voor Van Wolfswinkel dat hij na het winnen van de beker met Vitesse nu de pannen van het dak speelt in Zwitserland: zeven competitieduels, zeven treffers. 

Afgelopen weekend liet Kenny Tete zien dat hij prima meekan in de Europese subtop. De rechtsback van Olympique Lyon beet zich vast in Neymar en deed dat verdienstelijk. Tete (21) is na zijn vertrek uit Amsterdam basiskracht in de Ligue 1. Komende maand ook een basisplaats bij Oranje? 

Kan beter
Rot voor Rick Karsdorp: vrijwel direct na zijn miljoenentransfer van Feyenoord naar AS Roma moest de vleugelverdediger onder het mes. Hij herstelt momenteel van een knieblessure en lijkt in oktober weer inzetbaar te zijn. Het zal voor Karsdorp pittig worden om zich in de basis te knokken. Roma beschikt met Alessandro Florenzi en Bruno Peres over twee uitstekende rechtsbacks. 

Een topclub in Nederland vs. een laagvlieger in de Premier League. Hoe groot de verschillen op fysiek vlak en qua tempo zijn, werd de laatste weken wel duidelijk aan Davy Pröpper. De Oranje-international moet overduidelijk wennen aan het niveau bij Brighton & Hove Albion. Het belooft een loodzwaar seizoen te worden: The Seagulls hebben vier punten uit vijf duels. 



De grote man van Ajax verkaste voor zo'n 30 miljoen euro naar Everton. Daarmee leek Davy Klaassen dé topaankoop van Ronald Koeman te worden, maar in de daaropvolgende weken telde de Nederlandse manager ook nog doodleuk 85 miljoen op tafel voor onder meer Jordan Pickford, Wayne Rooney en Gyfli Sigurdsson. Big spender of niet: het gaat slecht met Everton, dat z'n laatste drie competitieduels verloor en in de Premier League onder de rode streep staat. Tegen Manchester United (4-0 verlies) zat Klaassen zondag de gehele wedstrijd op de bank. 

Valse start
Pijnlijk, héél pijnlijk voor Jaïro Riedewald. Op voorspraak van Frank de Boer werd de Ajax-verdediger in augustus naar Crystal Palace gehaald. Nu, medio september, is de man die hem ooit liet debuteren in de Eredivisie vertrokken uit Londen. Roy Hodgson, de opvolger van De Boer, vond Riedewald afgelopen zaterdag niet eens goed genoeg voor zijn achttienkoppige wedstrijdselectie. Dat belooft weinig goeds. 

Alsof-ie toen al wist dat het weleens tegen kon vallen bij AS Monaco: Terence Kongolo trok een gezicht als een oorwurm bij zijn presentatie bij de kampioen van de Ligue 1. Begin juli werd de linkspoot voor zo'n vijftien miljoen euro verkocht door Feyenoord. Hij stond nog niet één keer in de basis bij zijn nieuwe club. 



De man die afgelopen seizoen zo belangrijk was voor FC Twente, heeft zich nog niet laten gelden in het Championship. Mateusz Klich viel twee keer in namens Leeds United en kwam pas tot 43 speelminuten namens de koploper van het tweede niveau van Engeland. Leeds draait uitstekend en Klich lijkt vooralsnog niet in de plannen van zijn manager voor te komen.

Toch een beetje jammer van zo'n groot talent: Justin Hoogma miste afgelopen seizoen letterlijk geen minuut bij Heracles Almelo en verdiende op basis van een uitstekend jaar een fraaie transfer naar de Bundesliga. TSG Hoffenheim-trainer Julian Nagelsmann is volgens Duitse media razend enthousiast over Hoogma (19), maar daar valt voorlopig weinig van te werken: nul speelminuten. Hoffenheim neemt het begrip 'iemand langzaam brengen' wel erg letterlijk...

En verder…

Voormalig ADO Den Haag-aanvallers Mike Havenaar (Vissel Kobe, Japan) en Gervane Kastaneer (Kaiserslautern, Duitsland) hebben nog geen basisplaats bij hun nieuwe clubs. KV Oostende, de nieuwe club van Richairo Zivkovic, staat na zeven speelrondes stijf onderaan in de Jupiler Pro League. De jonge spits stond pas één keer in de basis. Dat doet Andrés Guardado een stuk beter. In vier Primera Division leverde hij al drie assists af namens zijn nieuwe club Real Betis. Ook Enes Ünal speelt tegenwoordig in Spanje. De Turkse spits moet het bij Villarreal vooral doen met invalbeurten. 

Héctor Moreno, die de overstap maakte van PSV naar AS Roma, is ook geen basisspeler bij AS Roma. De Mexicaanse stopper mocht één keer invallen in de Serie A. Erwin Mulder zou waarschijnlijk een moord doen voor een invalbeurt. De goalie is op dit moment derde doelman van Swansea City. Marvelous Nakamba liep vorig seizoen alle gaten dicht bij Vitesse en gaat daar in België vrolijk mee door. Hij vormt op het middenveld van Club Brugge een uitstekend duo met Ruud Vormer. Sébastien Haller en Jetro Willems staan met Eintracht Frankfurt op de dertiende plaats in de Bundesliga. Ze hebben allebei een basisplaats. Haller scoorde al een aantal keer in de Duitse beker, maar in competitieverband wacht de Franse spits nog op zijn eerste treffer.