Wankelend AZ wint bekergevecht; De Graafschap uitgeschakeld door amateurs

19-09-2017 22:37
18

AZ is bij MVV met de schrik vrijgekomen. De ploeg van John van den Brom had drie treffers nodig om de brutale Limburgers van zich af te schudden: 2-3. Wout Weghorst was de grote man aan Alkmaarse zijde.

Er leek na zeven minuten spelen weinig aan de hand voor AZ, dat via Pantelis Hatzidiakos op voorsprong kwam. De verdediger roste de bal uit de draai achter doelman Michael Verrips. MVV kroop daarna uit de schulp en kwam na ruim een half uur spelen op gelijke hoogte door een fraaie kopbal van Samy Mmaee. Daarvoor had AZ enkele kansen op 0-2 onbenut gelaten.

MVV kon echter voor de rust weer opnieuw beginnen, omdat AZ via Weghorst op voorsprong kwam. De gelegenheidsaanvoerder volleerde de bal bij de tweede paal binnen. Het leek wachten op de definitieve nekslag van de Alkmaarders, maar twintig minuten voor tijd zorgde Mmaee voor feest op de Limburgse tribunes. De Belgische aanvaller nam de bal op Zlatan-achtige wijze op zijn hak, waardoor die op fraaie wijze achter Marco Bizot werd gewerkt.

Een stunt hing in de lucht voor MVV, maar Weghorst hielp zijn ploeg tien minuten later uit de brand met zijn tweede treffer van de avond. De goalgetter kopte acht minuten voor tijd de bevrijdende 2-3 tegen de touwen. MVV zocht naar een derde goal, maar die kwam er niet.

Kozakken Boys - De Graafschap: 1-1 (5-4 na strafschoppen)
De Graafschap is na één ronde in de beker al klaar. De ploeg van Henk de Jong verslikte zich in de amateurs van Kozakken Boys. Na 90 minuten spelen stond het in Werkendam 1-1. Via een vrije trap van Mahmut Sönmez waren de amateurs na 33 minuten op voorsprong gekomen. Sjoerd Ars maakte in de 68e minuut gelijk. Tijdens de verlenging werd er niet gescoord, waardoor penalty's de winnaar moesten bepalen. Die werden door Kozakken Boys beter genomen dan de ploeg uit de Jupiler League: 4-3. Namens De Graafschap faalden Sven Nieuwpoort en Tim Keurntjes.