Bosz heeft goud in handen: zo kan de talentvolle Dortmund-XI er in 2020 uitzien

Bosz heeft goud in handen: zo kan de talentvolle Dortmund-XI er in 2020 uitzien

21-09-2017 09:30
11

Peter Bosz heeft bij Borussia Dortmund de taak gekregen het Bayern München lastig te maken in de titelstrijd, maar vooral verder te bouwen aan een ploeg voor de toekomst. Met het aantrekken en opleiden van de grootste voetbaltalenten van Europa kan Dortmund over een paar jaar een jong topteam op de been hebben staan. Een blik op het Dortmund van 2020.

In de Bundesliga kun je er vergif op innemen dat wanneer een speler het goed doet, Bayern München al snel op de stoep staat om die speler over te nemen. Dortmund maakte het zelf mee met sterren als Robert Lewandowski en Mats Hummels. De laatste jaren kopen de geelhemden steeds meer jonge toptalenten in, in de hoop dat ze in Dortmund hun grote doorbraak beleven. Ousmane Dembélé, nu speler van FC Barcelona, was zo'n speler, maar vertrok al na een jaar.

Lees ook: Bosz maakt naam in Duitsland: winnend Dortmund zonder tegengoals aan kop

Niet getreurd voor Dortmund, want bij de club lopen nog veel jonge toptalenten rond. Als, met de nadruk op als, de club van Bosz die groep van talenten en jonge sterren een paar jaar bij elkaar weet te houden, ziet de XI van Dortmund er in 2020 zo uit. Voor de goede orde: de wat oudere sterspelers van nu zoals Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus zijn hier niet in meegenomen.

Aanval
De voorhoede is nu al om van te watertanden. Alexander Isak koos voor Dortmund toen Real Madrid hem ook wilde hebben omdat hij zich bij de Bundesliga-club beter zou kunnen ontwikkelen. Nog altijd is de Zweed pas zeventien jaar, maar Bosz laat hem bij tijd en wijlen invallen om hem aan het grote werk te laten ruiken.

De directe opvolger van Dembélé is Andriy Yarmolenko, die voor 25 miljoen werd overgenomen van Dinamo Kiev, maar de toekomstige opvolger van Dembélé is mogelijk Jadon Sancho. Dortmund slaagde er deze zomer in een van de grootste talenten uit Engeland voor zo'n acht miljoen euro weg te plukken uit de jeugdopleiding van Manchester City. Sancho, pas 17 jaar, heeft alles in zich om een hele grote te worden en speelt al met rugnummer 7.

Met Maximilian Philipp (23) heeft Dortmund een iets meer gearriveerde, maar nog steeds ontzettend talentvolle aanvaller overgenomen van SC Freiburg. Voor twintig miljoen euro tekende Philipp deze zomer in Dortmund en in de eerste vier Bundesliga-wedstrijden heeft de natuurlijke opvolger van Marco Reus al twee keer gescoord. In 2020 is Philipp als 26-jarige in zijn piekjaren.

Middenveld
Christian Pulisic is pas negentien jaar maar heeft zich vorig seizoen al aangekondigd als een van de grootste talenten bij Dortmund. Een vleugelspeler annex aanvallende middenvelder die al 42 Bundesliga-wedstrijden heeft gespeeld en begeerd wordt door met name clubs uit de Premier League.

Mahmoud Dahoud (21) kwam deze zomer over van Borussia Mönchengladbach en is een van de grootste talenten op het middenveld in Europa. Dahoud was twee jaar een vaste kracht voor Gladbach in de Bundesliga en heeft vele mooie jaren voor zich in Dortmund. De jonge maestro van het middenveld is, al een tijdje, Julian Weigl. De middenvelder is pas 21 jaar maar zet de lijnen uit als een ervaren speler. Een perfect slot op de deur en de sleutel tot succes voor Dortmund in de komende jaren.

Defensie
Voor de linksbackpositie heeft Dortmund al een goede speler met veel potentie in de basis lopen: Raphael Guerreiro. 23 jaar, Europees kampioen met Portugal en nog veel doorgroeimogelijkheden. Samen met Marc Bartra en Roman Bürki, dit seizoen vijf clean sheets in vijf Bundesliga-duels, kan hij in 2020 met zijn ervaring de verder jonge defensie leiding gaan geven. Jeremy Toljan, ook begeerd door Tottenham Hotspur, kwam deze zomer over van Hoffenheim en dient zich meteen aan als vaste waarde voor de komende jaren.

Maar het meest veelbelovende talent van de Dortmund-defensie is zonder twijfel Dan-Axel Zagadou, die knap deze zomer knap door de club werd weggepikt bij Paris Saint-Germain. Pas 18 jaar, maar beresterk en nu al belangrijk voor het eerste elftal van Bosz, met vier basisplaatsen in de eerste vijf duels.

Zo lacht de toekomst Dortmund, waar Bosz overigens vooralsnog een contract tot medio 2019 heeft, met een brede glimlach toe. Hoewel er natuurlijk altijd dat gevaar op de loer ligt dat Bayern weer op de stoep staat...