'Als Ajax of PSV een speler wil kopen, is die solidariteit ineens ver te zoeken'

'Als Ajax of PSV een speler wil kopen, is die solidariteit ineens ver te zoeken'

22-09-2017 07:11
93

De discussie over de verdeling van het televisiegeld lijkt inzet te worden van de onderhandelingen in het kunstgrasdossier. Sportmarketeer Chris Woerts zet daar zijn vraagtekens bij.

De Eredivisie-clubs verdelen zo'n zeventig miljoen euro per jaar uit het contract met FOX Sports. "Je kunt de plakjes van de taart iets gelijker verdelen, maar dan worden de plakjes voor onze top en subtop nóg dunner", zegt Woerts in het Algemeen Dagblad. "Terwijl de topclubs uiteindelijk bepalend zijn voor de status en het niveau van het Nederlandse voetbal, niet de VVV's en de Sparta's."

Onder meer VVV-Venlo-preses Hai Berden pleit voor meer solidariteit bij de Nederlandse topclubs, maar ook dat tackelt Woerts. "En wat die solidariteit betreft: als Ajax of PSV een speler wil kopen van een andere Nederlandse club, dan vragen ze de hoofdprijs, omdat het Ajax en PSV betreft. Dan blijft er opeens weinig over van die solidariteit."

Volgens Woerts zijn er meer oplossingen denkbaar voor het 'kunstgrasprobleem'. "Zo krijgen de clubs samen elk jaar 3 miljoen euro méér van FOX Sports: dat zou je prima apart kunnen zetten voor een 'veldenpot'. Je zou ook nog een deel van je Eredivisie-aandelen kunnen verkopen, die constructie is niet eens zo heel ingewikkeld."

"En daarnaast kun je tal van partnerships bedenken met 'groene' bedrijven. Het is zeker niet zo dat alles valt of staat bij een herverdeling. Je moet in oplossingen denken, niet in problemen", besluit Woerts.