De 50 grootste talenten ter wereld: bizarre basis, geen plek voor Ajax-trio

De 50 grootste talenten ter wereld: bizarre basis, geen plek voor Ajax-trio

22-09-2017 13:20
22

L'Equipe presenteerde vrijdagochtend de - volgens de Franse sportkrant - vijftig grootste talenten van Europa. In de lijst drie spelers van Ajax: Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt en André Onana. Het Ajax-trio overleeft de schifting echter niet als we een basiself maken met al deze supertalenten.

Real Madrid en verrassend genoeg Bayer Leverkusen zijn hofleverancier met vier talenten, terwijl Ajax met drie man vertegenwoordigd is. Daarmee zijn de Amsterdammers samen met AC Milan de nummer twee, want clubs als Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur en Manchester City leveren twee beloftes. Voorwaarde is dat de speler is geboren ná 1 januari 1996. De lijst van L'Equipe levert een basiself op waarbij het water je in de mond loopt.

Doel
Onder de lat kunnen we maar voor één man kiezen: Gianluigi Donnarumma. De achttienjarige doelman maakte eind 2015 zijn debuut voor AC Milan en is niet meer uit de basiself verdwenen. Inmiddels behoort hij, mede door keiharde onderhandelingen tussen Milan en zaakwaarnemer Mino Raiola, tot de grootverdieners in San Siro. Donnarumma houdt André Onana (Ajax) en Alban Lafont (Toulouse) buiten de basis.

Verdediging
Door het overschot aan talentvolle aanvallers kiezen we voor een driemansdefensie. Die bestaat uit drie centrale verdedigers: Lucas Hernandez (Atlético Madrid), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen) en Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur). Hernandez is dit seizoen bij vechtmachine Atlético een vaste waarde naast routinier Diego Godin, nadat zijn broer Theo afgelopen zomer vertrok naar Real Madrid.

Tah heeft op 21-jarige leeftijd al drie volledige seizoenen in de Bundesliga in de benen en mag zich sinds kort ook international van Duitsland noemen. Sánchez completeert de verdediging. De Colombiaan die Ajax na één jaar inruilde voor Tottenham Hotspur maakt een zéér overtuigende in zijn eerste Premier League- en Champions League-weken.

Middenveld
Ook op het middenveld drie man: Franck Kessié (AC Milan) als de grote motor, Dani Ceballos (Real Madrid voor de geniale steekpass en Dele Alli (Tottenham Hotspur) voor de doelpunten. Met de twintigjarige Kessié haalde Milan deze zomer de meest veelbelovende middenvelder van Italië binnen. In de eerste weken van het nieuwe seizoen laat hij het weer zien.

Voor Ceballos is de start bij zijn nieuwe club moeizamer. De concurrentie op het middenveld van Real Madrid is moordend, maar dat wist de 21-jarige middenvelder toen hij afgelopen zomer Real Betis verliet. Op het jeugd-EK met Spanje liet hij een onuitwisbare indruk achter. De meest vooruitgeschoven middenvelder is Alli. Hij maakte in zijn eerste twee Premier League-seizoenen liefst 28 doelpunten en inmiddels staat de teller weer op twee uit vijf.

Aanval
Om al het aanvallende talent het beste tot zijn recht te laten komen, kiezen we voor een viermansaanval met twee vleugelspelers en twee spitsen. Op de vleugels is de keuze simpel: Marco Asensio (Real Madrid) en Ousmane Dembélé (FC Barcelona). Asensio laat voetbal er zó gemakkelijk uitzien, terwijl Barça afgelopen zomer niet voor niets een basisbedrag van 105 miljoen euro betaalde voor - de op dit moment geblesseerde - Dembélé.

Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) en Gabriel Jesus (Manchester City) vormen het hypergetalenteerde spitsenkoppel. Het verhaal van Mbappé is bekend: de Fransman is pas achttien jaar oud, maar wordt door PSG eerst een jaar gehuurd en komt dan voor 180 miljoen (inclusief bonussen) over van AS Monaco. Jesus is sinds zijn komst in januari een schot in de roos voor Manchester city. Veelzeggend: elke 88.8 minuten maakt hij een doelpunt, waarmee Jesus het beste doelpuntengemiddelde in de Premier League-historie heeft.

De volledige lijst met de 50 beste spelers onder 21 jaar vind je hier!