Kersverse Ajax-basisspeler 'in alles wat beter': 'Niet zo dat ik er 20 maak'

Kersverse Ajax-basisspeler 'in alles wat beter': 'Niet zo dat ik er 20 maak'

22-09-2017 18:12
33

Frenkie de Jong lijkt de concurrentiestrijd met Lasse Schöne voorlopig in zijn voordeel te hebben beslecht. Toch voelt de twintigjarige middenvelder zich nog geen basisspeler bij Ajax.

"Zo zie ik het helemaal nog niet. Ik moet iedere wedstrijd goed spelen om in de basis te blijven", laat De Jong weten aan FOX Sports. Wel is er veel veranderd sinds zijn entree in de Ajax-selectie. "Toen ik er vorig jaar bijkwam hadden we denk ik een stuk of acht, negen middenvelders. Die staan dan allemaal hoger in de pikorde. Of ze moeten weggaan, of je moet ze voorbij."

"In de winter werd de situatie beter, gingen er een paar weg, toen heb ik in de tweede seizoenshelft nog wel een paar invalbeurten gehad", vervolgt De Jong, die het eerste jaar omschrijft als een gewenningsjaar. "Of je moet Messi zijn, maar dat ben ik niet. Het tweede jaar moet ik er staan, dus ik moet gewoon zorgen dat ik een vaste basisspeler word."

De Jong heeft zich in een jaar flink ontwikkeld. "Ik denk dat alles wel een stuk beter is geworden. Je leert sneller handelen, ziet situaties sneller en ik ben fysiek weer wat verder, wat explosiever", stelt de spelmaker. "Als je volwassener wordt, dan word je over het algemeen sterker. Maar ik doe ook wel veel in de gym. Niet per se met gewichten, maar wel balans, core en explosiviteit."

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hij vormt het middenveld met Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Een vaste bezetting is er niet echt. "Als de posities bezet zijn, is dat geen probleem. Ik vind het wel lekker. Ik wil veel aan de bal komen, dus zak nog wel veel in, maar Donny heeft ook diepte. Het is niet zo dat ik per seizoen twintig goals maak, ik ben geen tien die heel diep staat."