Eredivisie mengt zich in discussie: 'Mopperen niet terecht, allemaal bij geweest'

Eredivisie mengt zich in discussie: 'Mopperen niet terecht, allemaal bij geweest'

23-09-2017 14:31
54

De verdeling van de televisierechten wordt door de kunstgrasclubs gebruikt in de discussie over het verplicht stellen van natuurgras in de Eredivisie. Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, vindt klagen over de huidige verdeling niet terecht.

Momenteel wordt het geld verdeeld op basis van een meerjarige ranglijst. Hoe hoger een club op die ranglijst staat, hoe meer geld het krijgt. De eerste vijf clubs krijgen gezamenlijk 52 procent van de televisie-gelden. De lagere clubs willen dat nu rechtgetrokken zien worden. "Mopperen over de verdeelsleutel is niet terecht, want daar zijn we met z’n allen bij geweest en stemden we unaniem mee in", is Tielbeke (foto, links) van mening in het NRC.

Volgens de directeur zijn er twee kampen. "Grote clubs zeggen: geef ons nog meer, dan kunnen we Europees beter presteren. Daar heeft iedereen voordeel van, financieel en de eredivisie qua platform. En er is een groep kleinere clubs die zegt: geef ons meer, dan kunnen wij ervoor zorgen dat wij meer sportieve kwaliteit in ons team zetten, waarmee je op basis van gelijkwaardigheid in staat bent om de algehele prestatie van de eredivisie te versterken. Zo wordt de competitie beter. Voor beide valt wat te zeggen."

Vijf jaar terug kwamen de clubs tot een akkoord over de huidige verdeelsleutel. "Vervolgens zijn we een paar jaar verder en het is weer een thema", stelt Tielbeke, die deze discussie 'wel zeven keer' gevoerd heeft. "Dat zijn de taaiste. Je wil altijd meer voor je eigen club, daar word je intern in eerste instantie op afgerekend."