De Eredivisie-flops: Ajax en Feyenoord hofleverancier, duo van FC Utrecht

De Eredivisie-flops: Ajax en Feyenoord hofleverancier, duo van FC Utrecht

25-09-2017 11:00
32

De bookmakers lachen ongetwijfeld in hun vuistje na een bizarre speelronde in de Eredivisie. Feyenoord, Ajax en AZ gingen in eigen huis verrassend onderuit en FC Utrecht kreeg er liefst zeven om de oren tegen een fris PSV. Spelers van die vier verliezende teams domineren het wekelijkse floplijstje van VoetbalPrimeur.

Brad Jones (Feyenoord)
Sinds zijn komst naar De Kuip is Jones amper op een fout te betrappen geweest. Zaterdag ging het goed mis voor de Australische goalie: hij werd overmoedig, trachtte NAC Breda-spits Thomas Enevoldsen uit te spelen en leverde bij die actie de bal in. Het werd 0-2 en de wedstrijd was gespeeld. 

Mitchell Dijks (Ajax)
Wij vinden het ook niet per se leuk om het er bij de Ajax-fans in te wrijven dat Dijks weer eens dramatisch heeft gespeeld. Vrijwel wekelijks valt de logge linksback in negatieve zin op. Tegen Vitesse (1-2) was het weer raak. Alleen Dijks haalde zijn gebruikelijke niveau, grapte een commentator van Langs de Lijn. Helaas klopte dat. Het was weer helemaal niks. 

Edson Braafheid (FC Utrecht)
Het was haast pijnlijk om te zien, het optreden van Braafheid tegen PSV. Erik ten Hag wil graag dat zijn verdediging 'hoog' staat, maar kan dat eigenlijk wel met de routinier in de basis? Braafheid ging diverse keren de fout in, met een PSV-goal als gevolgd. Het werd een slagveld in stadion Galgenwaard. 

Ron Vlaar (AZ)
Waar was AZ in de openingsfase van het duel met Excelsior (0-2) in hemelsnaam mee bezig? Niet met geconcentreerd verdedigen, in ieder geval. Eerst leidde een overtreding van rechtsback Jonas Svensson tot een strafschop, kort daarna ging ook captain Vlaar in de fout met een penalty als gevolg. Vlaar leek daarna nog 80 minuten van slag. Vrijwel alles ging verkeerd. 

Miquel Nelom (Feyenoord)
Bij afwezigheid van miljoenenaankoop Ridgeciano Haps moet Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst een beroep doen op Nelom. Zie daar het probleem van de kampioen: de selectie is eigenlijk niet topclubwaardig, want een speler als Nelom komt écht kwaliteit tekort voor het niveau dat Feyenoord nastreeft. Het leek tegen NAC (1-2) nergens op. 

Marko Vejinovic (AZ)
Dit seizoen maakte hij al een paar keer het verschil in positieve zin, maar zondag deelde Vejinovic in de algehele Alkmaarse malaise. Van een ervaren speler mag verwacht worden dat hij het voortouw neemt wanneer een elftal totaal niet draait. Vejinovic deed dat allesbehalve. De huurling van Feyenoord leverde ballen in en had een totale offday. 



Sander van de Streek (FC Utrecht)
Vorig seizoen met SC Cambuur in de Jupiler League, sinds dit jaar op het hoogste niveau bij FC Utrecht. Dat ging tegen de wat mindere Eredivisie-goden prima voor Van de Streek. Zondag stond hij plots tegenover spelers als Hirving Lozano, Jürgen Locadia, Marco van Ginkel en Gastón Pereiro. Het werd in de Domstad een middag om héél snel te vergeten voor Van de Streek. Hij was de slechtste speler op het veld tegen PSV. 

Donny van de Beek (Ajax)
Net als Vejinovic volop geprezen dit seizoen. Zondag tegen Vitesse leek het echter nergens op. Ajax-trainer Marcel Keizer haalde Van de Beek in de rust van het thuisduel naar de kant. Het is voor de middenvelder te hopen dat bondscoach Dick Advocaat de wedstrijd heeft overgeslagen. Zo niet, dan kan Van de Beek een definitieve selectie voor Oranje waarschijnlijk schudden. 

Bilal Basacikoglu (Feyenoord)
Spijtig maar helaas: de Feyenoord-fans hebben het helemaal gehad met Basacikoglu. Het normaal zo loyale Legioen floot de Turkse aanvaller zaterdagavond meermaals uit. Basacikoglu bakte er niets van tegen NAC. Hij kwam linksback Angelino slechts een paar keer voorbij en leverde de ene na de andere abominabele voorzet af. 



Amin Younes (Ajax)
Dijks is zoals gezegd een bekend gezicht in deze rubriek en ook de naam van Younes kwamen we hier al enkele malen tegen. De grillige Duitser is soms heel goed, maar toch vooral heel vaak héél slecht. Zo ook zondag weer: de geslaagde acties van de linksbuiten waren op één hand te tellen. Verontrustend: dit seizoen scoorde Younes nog niet één keer in de Eredivisie. 

Wie vond jij de grootste flop van speelronde zes? Deel het in de comments!