Update: Reactie uit Den Haag op 'corruptieschandaal': 'Geen betalingen'

Update: Reactie uit Den Haag op 'corruptieschandaal': 'Geen betalingen'

26-09-2017 12:38
98

De namen van Wang Hui en ADO Den Haag zijn opgedoken in het corruptieonderzoek rond Angel Maria Villar, de opgepakte voorzitter van de Spaanse voetbalbond. El Pais schrijft dat Wang via ADO Den Haag steekpenningen heeft overgemaakt naar Spanje.

De Unidad Central Operativa beschikt over tapes van telefoongesprekken tussen vier prominenten uit de Spaanse sportwereld uit mei 2017 waarin wordt gesteld dat 'Chinezen' die ADO Den Haag hebben gekocht via de Eredivisie-club geld hebben overgemaakt. Het gaat om een bedrag in totaal 1,25 miljoen euro, overgemaakt in termijnen. De samenwerking die vervolgens getekend werd loopt voor vier jaar met de optie op nog een jaar.

Het is niet precies duidelijk waarom United Vansen, het bedrijf van Wang dat grootaandeelhouder is van ADO, het geld heeft overgemaakt. Wang is ook bijzonder actief in het organiseren van sportevenementen in China en mogelijk dat de Spaanse bond na de steekpenningen via hem zaken zou gaan doen. De onderzoekers stellen in hun rapport dat het 'vreemd is dat geld via een Nederlands team moet worden overgemaakt'. De telefoongesprekken waaruit de informatie is achterhaald werden gevoerd door Juna Padron (vice-president van economische zaken van de voetbalbond), diens dochter Maria (die 30.000 euro aan contanten uit China zou hebben aangenomen), de regionale voorzitter van Tenerife Ramon Hernandez Baussou en Alejandro Blanco, voorzitter van het Spaanse Olympisch Comité.

Update 12.38: ADO Den Haag-directeur Mattijs Manders heeft in het Algemeen Dagblad gereageerd op de scoop van El Pais. Het verhaal klopt niet, zegt hij. "Dit is onzin. Er hebben nooit betalingen aan de Spaanse bond plaatsgevonden via ADO Den Haag."