Analyse: Feyenoord-wespen steken niet meer, gouden kans Nieuwkoop

26-09-2017 23:15
11

Feyenoord zit in de hoek waar de klappen vallen. De Rotterdammers leden dinsdag de vierde nederlaag in vijf wedstrijden. Zes conclusies na de wedstrijd tegen SSC Napoli (3-1).

Prima vervanging Botteghin
Zodra Jan-Arie van der Heijden weer fit is, zal Jerry St. Juste naar de rechterkant van het verdedigingscentrum schuiven. Zoals de oud-speler van Heerenveen dinsdag speelde, is dat niet iets om bang voor te zijn. Hij groeide in de wedstrijd en verdedigde geconcentreerd. Het was zuur voor St. Juste dat een paar collega's dat niet deden.

Middenveldmindset Tapia
Wat zou hij hebben gedacht, na drie minuten? Eerste basisplaats sinds eind januari en dan met een hakje uitverdedigen. De frivoliteit moet eruit zodra hij als centrale verdediger speelt. Het lijkt er niet op dat iemand Tapia er in de rust op heeft aangesproken, want in de tweede helft deed hij het weer. Nu ging het wél fout.

De kettingreactie blijft uit
Vorig seizoen kon Feyenoord tegenstanders echt afjagen, het gevoel geven dat er geen tijd was om te voetballen. Als een stel wespen - El Ahmadi en Vilhena voorop - zoemde Feyenoord over het veld. Waar is dat gebleven? Wat is er überhaupt met Vilhena aan de hand? In San Paolo zag het afjagen van El Ahmadi er sneu uit. Dat lag niet aan hem, maar wel omdat het onsamenhangend gebeurde en dan komt iedereen te laat.

Aparte wissel Gio
Na het dramatische optreden van Bilal Basacikoglu tegen NAC, afgelopen zaterdag, is het opvallend dat hij alsnog eerder mocht invallen dan Sam Larsson. Bilal mocht Toornstra na 69 minuten aflossen, terwijl Larsson pas vier minuten voor tijd het veld in kwam als vervanger van Berghuis. Het zal de nederlaag niet voorkomen hebben, maar het krediet van Bilal is opvallend te noemen.

Gouden kans Nieuwkoop
Gezien de vorm van Kevin Diks krijgt Bart Nieuwkoop een uitgelezen kans op een basisplaats. In feite is het een kans voor open doel, want Van Bronckhorst kán Diks simpelweg niet meer opstellen na de laatste wedstrijden. Hij moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Als Nieuwkoop, die dinsdag nog op de tribune zat, komend weekend fit genoeg is, maakt hij tegen AZ (uit) zijn rentree in de basis.

Zeven andere spelers
Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Terence Kongolo, Dirk Kuyt, Nicolai Jörgensen en Eljero Elia. Zeven spelers die afgelopen seizoen in de kampioensploeg stonden, waren er dinsdag niet (meer) bij. Dat is simpelweg te veel voor dit Feyenoord en dan is het ook geen schande dat er van een Europese topploeg als Napoli wordt verloren. Sterker nog, een 3-1 nederlaag is dan een doodnormale uitslag.