Nog één nachtje tot FIFA 18: 'Ziyech en Lukaku slaan helemaal nergens op'

Nog één nachtje tot FIFA 18: 'Ziyech en Lukaku slaan helemaal nergens op'

28-09-2017 11:45
26

Sommige gamers hebben 'm al in handen, maar vrijdag is het officieel zover: de lancering van FIFA 18. VoetbalPrimeur spreekt met Koen Weijland van eSports Soccer Media, vijfvoudig Nederlands kampioen, nummer één van de wereld in 2010, 2011 en 2015, YouTuber en eSporter van Ajax.

Ruben Winkels
AMSTERDAM

Weijland heeft FIFA 18 al een paar dagen in handen. "Sinds donderdag", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. "Ik ben met acht spelers van Ajax en Dani (Hagebeuk, eSporter van Ajax, red.) bij de FIFA 18 Xperience op Utrecht Centraal geweest en vanaf vrijdagmiddag ben ik volle bak aan het spelen. Ik zit er lekker in."

Heb je er al veel uren ingestoken?
"Ja, heel veel. Nu FIFA uit is moet ik er gewoon veel uren insteken. Sinds ik 'm heb is er elke dag wel een video online gekomen met tips en tricks. Het echte trainen schiet er soms nog een beetje bij in. Misschien twee uur per dag. De hele game voelt weer anders aan."

Wat is er veranderd?
"Ik ben persoonlijk heel blij met de snelle wissel. Omdat je van tevoren al wissels kan doorgeven, loopt het online veel sneller. Dat gaat heel soepel. Daarnaast is het verdedigen écht weer lastiger geworden. Je ziet uitslagen van 8-5 en 6-4 voorbijkomen. Op de een of andere manier ben je nu echt snel weg als je een beetje druk zet of instapt. Het is ook opvallend dat veel topspelers van FIFA 17 er moeite mee hebben. Vorig jaar waren ze nog in 99 van de 100 wedstrijden de betere, maar nu zie je ze echt weggespeeld worden."

Heb je je al kunnen meten met andere eSporters?
"Niet echt, maar ik heb al wel een best-of-five gedaan tegen Dani. Die heb ik gewonnen. Dat was vorig jaar bijna onmogelijk, want hij was zó goed in FIFA (Hagebeuk werd ongeslagen kampioen van de eDivisie, red.). Het ligt me, de voortekenen zijn gunstig voor mij. Het is echt een tikspel, waarin je constant de ruimtes moet zoeken en je aanvallende intelligentie nodig hebt. Voor het verdedigen heb je inzicht en geduld nodig. Daarnaast is het afmaken weer anders geworden. Vorig jaar was het altijd lange hoek, maar nu is de korte hoek er weer bijgekomen. Met hoge voorzetten scoor je nu ook sneller."

Vorige week kwam de eerste eSports-transfer rond. Word jij ook gevolgd door andere clubs?
"Het is wel grappig dat je het vraagt, want bij een toernooi in Rusland werd ik benaderd door iemand van Rubin Kazan. Of ik voor die club wilde spelen. Het lijkt me in de toekomst supervet, maar van Rubin Kazan werd ik niet heel warm. In de toekomst zou ik er zeker voor openstaan. Op dit moment zit ik goed bij Ajax, mijn droomclub. Maar als er iets verandert zou ik graag naar het buitenland gaan. Dat trekt me wel."

Voor FIFA-fanaten die dit lezen, welke club zou je aanraden?
"Real Madrid is echt heel ziek als je puur naar statistieken kijkt, zeker nu Ronaldo op de cover staat. Het is ook logisch en terecht, want ze hebben het laatste jaar natuurlijk alles gewonnen wat er te winnen viel. Ik moet zeggen dat ik Manchester United ook echt top vind. Dinsdag heb ik met die club een toernooitje gewonnen tegen YouTubers die allemaal wel een beetje FIFA spelen. Vooral Romelu Lukaku slaat helemaal nergens op. Hij is snel, heeft een verwoestende linker en is niet van de bal te krijgen. Ik ben trouwens ook verrast door Gabriel Jesus van Manchester City. Die is maar 81 rated, maar is snel, heeft een goede dribbel en is fysiek ook nog behoorlijk sterk."

Wie is de fijnste speler in de Eredivisie?
"Ik heb echt spelers van Feyenoord en PSV in mijn team met beste Eredivisie-spelers gezet, maar Hakim Ziyech slaat helemaal nergens op. Die gast komt constant in de buurt van de zestien en elk schot is gevaarlijk. Hij is even goed als Jesus, moet je nagaan. Dat zeg ik niet als Ajacied. Hij is echt heel goed. Buiten Ajax vind ik Vilhena heel sterk. Dat vind ik ook een leuke speler in het echt. Een bikkelaartje, die je er goed bij kan hebben op het middenveld."

Vorige week kwam PES 2018 uit en de kritieken zijn goed. Wanneer ga je overstappen?
"Haha, ik geloof best dat het een goede game is. Maar ik ga niet overstappen. FIFA eSports is in korte tijd zo groot en populair geworden... Ik kán niet eens overstappen. Mijn kijkers zullen het niet waarderen als ik FIFA inruil voor PES en PES heeft gewoon veel minder grote toernooien. Als eSport is PES een stuk minder ver dan FIFA. Recreatief zou ik PES kunnen spelen, maar als professioneel eSporter kan ik die overstap überhaupt niet maken."

"Als PES écht veel beter wordt, dan zou het misschien ooit kunnen. Wie weet, als EA Sports een paar domme keuzes maakt, de servers blijven slecht, gamers worden voortdurend gedisconnect én PES is heel goed, dan krijgen mensen misschien een reden om over te stappen. Of misschien krijgen we wel twee aparte 'bonden', net zoals in het darten met de PDC en BDO. Maar ik speel sinds FIFA 99 alleen maar FIFA, dus het is wel heilig voor mij."

Check ook: De graphics van FIFA 18 vs PES 2018