Smalle Feyenoord-selectie op de schop: Van Geel na succeszomer vol aan de bak

Smalle Feyenoord-selectie op de schop: Van Geel na succeszomer vol aan de bak

27-09-2017 17:00
35

De jubelstemming in Rotterdam-Zuid na de eerste landstitel in achttien jaar maakt stilaan plaats voor een tikkeltje bezorgheid. In de Eredivisie heeft Feyenoord het moeilijk, het Champions League-avontuur dreigt uit te lopen op een deceptie en voor technisch directeur Martin van Geel wacht er een helse klus. De selectie van de kampioen moet, en gaat, in de steigers. 

Regerend kampioen Feyenoord kreeg in de zomer volop lof voor de transferzaken die het deed. Terence Kongolo, Rick Karsdorp en Eljero Elia leverden zo'n 30 miljoen euro op en werden vervangen door Ridgeciano Haps, Kevin Diks en Jean-Paul Boëtius. Van Geel had z'n huiswerk goed gegaan. 

De geprezen td haalde bovendien Sofyan Amrabat (FC Utrecht) en sc Heerenveen-duo Jerry St. Juste en Sam Larsson naar De Kuip én slaagde er, tot grote vreugde van Het Legioen, in om Steven Berghuis te contracteren. Ondertussen werden de verbintenissen van onder meer Jens Toornstra en captain Karim El Ahmadi opengebroken. 

Nu de transferstorm is overgewaaid en het nieuwe seizoen een kleine twee maanden onderweg is, zijn er zorgen bij Feyenoord. Nu er sprake is van een blessuregolf, blijkt de selectie van trainer Giovanni van Bronckhorst lang niet zo sterk als kenners en supporters dachten. In de Champions League werd er verloren van Manchester City (0-4) en SSC Napoli (1-3) en ook in de Eredivisie gaat het de laatste weken moeizaam.

Wie een blik werpt op de selectie van Feyenoord, ziet dat de spelersgroep van de Rotterdamse topclub in de steigers moet. Van Geel kan zich voorbereiden op een hels karwei: mogelijk moeten er tien spelers - en wellicht meer - vervangen worden.

Transferkandidaten
Het lijstje met clubs dat de afgelopen jaren gelinkt is aan Tonny Vilhena is lang, héél lang. De middenvelder van Feyenoord was een paar keer zelfs dichtbij een transfer naar de Serie A, onthulde hij zelf. Over een maand of acht heeft Vilhena (22) er al zes seizoenen als basisspeler in De Kuip opzitten. Feyenoord kan lekker cashen, want zijn contract loopt door tot 2020.  

Jens Toornstra tekende in mei bij tot de zomer van 2021. Die krabbel wil in principe niet veel zeggen, want ook Kongolo en Karsdorp verlengden recentelijk. Daarmee stelde Van Geel simpelweg een paar extra miljoenen veilig. Dat kan in het geval van Toornstra ook het geval zijn. Hij wordt ongetwijfeld in de gaten houden door subtoppers uit grote competities. 

De momenteel geblesseerde Eric Botteghin heeft een contract tot de zomer van 2019. Komende zomer wordt cruciaal voor Feyenoord én de 30-jarige Braziliaan zelf. Het lijkt zijn allerlaatste kans om nog een zijn geluk te beproeven in het buitenland. Zijn werkgever kan nog een leuk bedrag voor hem vragen. 

Nicolai Jörgensen blaast in januari 27 kaarsjes uit. De Eredivisie-topscorer van afgelopen seizoen aast waarschijnlijk ook nog op een mooi avontuur in een grote Europese competitie. Afgelopen zomer bleef het rustig rond de Deen, komend jaar kan het weer gaan rommelen. 

Niet goed genoeg
Mocht Jörgensen na twee jaar Feyenoord inderdaad een transfer maken, dan wordt de spoeling héél dun in de Feyenoord-spits. Het lijkt namelijk een uitgemaakte zaak dat er voor Michiel Kramer geen toekomst is in De Kuip. De lange aanvaller stelt steeds weer teleur. Kramer heeft simpelweg het niveau niet dat Feyenoord nastreeft. Zijn contract loopt in de zomer van 2018 af. 

Datzelfde geldt voor Miquel Nelom. De linksback kreeg de afgelopen weken de nodige speelminuten van Giovanni van Bronckhorst, maar dat was puur omdat concurrent Haps met een blessure kampt. Wanneer iedereen fit is, zit Nelom sowieso op de bank. Opvallend: volgens diverse media wilde een aantal clubs nog een afkoopsom betalen voor de back. Feyenoord hield Nelom echter aan zijn contract.  

Met Bilal Basacikoglu zit de leiding van de kampioen ongetwijfeld in z'n maag. Drie jaar geleden betaalde Feyenoord miljoenen euro's aan sc Heerenveen voor de aanvaller. Basacikoglu (22) heeft zich sindsdien niet ontwikkeld. Sterker nog: de rechtspoot lijkt steeds slechter te gaan spelen. Het Legioen heeft het ook niet op Basacikoglu, die volgens kenners snel uit zijn lijden moet worden verlost. 

Dan is er nog Kevin Diks, die dit seizoen door Feyenoord gehuurd wordt van Fiorentina. Tijdens zijn eerste weken in Rotterdam maakt de jonge back een belabberde indruk. Moet Diks wennen aan het niveau? Is het Kuipvrees? Mogelijk is de oud-speler van Vitesse simpelweg niet goed genoeg. Het lijkt op dit moment uitgesloten dat Feyenoord hem definitief overneemt van Fiorentina. 

Vraagtekens
Na een afwezigheid van ruim een jaar  maakte Sven van Beek deze week zijn rentree in het eerste elftal van Feyenoord. Mooi voor hem, maar stel dat Botteghin verkast, kunnen Van Bronckhorst en Van Geel dan op Van Beek vertrouwen, gezien zijn blessureverleden? Het contract van de verdediger loopt door tot 2019.

Het optreden van Renato Tapia tegen Napoli was typisch voor de Peruviaan. Hij wisselde mooie momenten af met onbegrijpelijke acties, met als dieptepunt een mislukte pirouette die leidde tot een Italiaanse treffer. Wanneer alle basisspelers fit zijn, komt Tapia amper aan spelen toe onder Van Bronckhorst. De coach lijkt het niet te zien zitten in de oud-speler van FC Twente, die in januari 2016 ongeveer anderhalf miljoen euro kostte. 

Afgelopen zomer was het de grote vraag wat er ging gebeuren met Brad Jones en Kenneth Vermeer. Omdat laatstgenoemde opnieuw geblesseerd raakte, loste dat luxeprobleem zich vanzelf op voor de technische staf. Jones ligt nu vast tot 2019 en Vermeer zelfs een jaar langer. Grote kans dat de voormalig Ajacied een transferverzoek indient wanneer Van Bronckhorst zijn vertrouwen uitspreekt in Jones. 

Conclusie
Het is niet gewaagd om te voorspellen dat Kramer, Nelom, Basacikoglu en Diks over een jaar geen spelers meer van Feyenoord zijn. Een transfer zou niet onlogisch zijn voor Oranje-internationals Vilhena en Toornstra, terwijl Botteghin en Jörgensen hun geluk mogelijk willen beproeven in een grote competitie. En hoe lang nemen Tapia, Van Beek en Vermeer genoegen met een plek op de bank? Opgeteld zijn dat elf spelers. 

Dit seizoen is al gebleken dat de selectie van Feyenoord angstvallig (te) smal is. Bij het wegvallen van Haps, Jörgensen en rechtsback Bart Nieuwkoop moet Van Bronckhorst een beroep doen op spelers die éigenlijk niet het niveau hebben voor de Nederlandse top, laat staan de Champions League. De zomerse transfermarkt is pas een maandje gesloten, maar voor Van Geel ligt er nu al een pittige puzzel klaar.